Начало / Статии / Статии - България

Джендема - най-големият резерват в национален парк Централен Балкан

Автор

/

"Джендема", познат още като "Бяла река", (1953 г.) е най-големият биосферен резерват в България. Намира се в Калоферска планина, южно от връх Ботев.

     Снимки: Марина Гърбева

В пояса между 1000-2300 м.н.в се откриват изумителни пейзажи - стърчат отвеси скали и канари, зеят дълбоки пропасти, бучат водопади, кипят еворзионни котли, зеленеят живописни тревни тераси. Тук е най-високият българският водопад - Райското пръскало и тясното ждрело на река Тъжа с високи до 400 м скалисти брегове. Не напразно народът е нарекъл местността джендем (от иврит през турски - ад, пъкъл).

В резервата се опазват вековни естествени гори и единственото местообитание на диви кози в Стара планина. Заради южното разположение на резервата планинският климат тук е по-топъл и сух. В резултат на това почвите (канелени и кафяви горски) са по-плитки и сухи, а буковите гори преобладават в резервата, са по-редки в сравнение с другите части на Стара планина. По непристъпните места расте смърч и бор. Малки площи са покрити с алпийска растителност, представена от над 80 тревни вида.
"Джендема" предлага многобройни възхитителни пейзажи. Резерватът е разположен в дълбоката долина на Бяла река, на юг от връх Ботев.

Много от тревните видове в резервата са редки и защитени - еделвайс, родопски силивряк, старопланинска иглика, нарцисовидна съсънка, планински божур. Тук е находището на най-рядкото растение в Стара планина - балканското плюскавиче, български ендемит. В девствените гори бродят благородни елени, кафяви мечки, сърни, глигани, лисици; скалистите чукари се огласят от разнообазни дневни, нощни грабливи и пойни птици.

Любопитно: На север от връх Ботев, по долината на река Видима и нейните притоци, е резерватът "Северен Джендем"(1983 г.), създаден за опазване на субалпийски и горски местообитания на различни видове растения и животни, както и на красиви природни обект, като 80-метровия водопад на река Видима.

Къде: Калоферска планина, южно от връх Ботев, Стара планина, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"
 

>
18 декември 2012 г.

Тагове

Аляска

водопади

идеи за уикенд

летен туризъм

национален парк Централен Балкан

природни резервати

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти