Начало / Статии / Статии - България

Калоферски манастир Рождество Богородично

Автор

/

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако имате път към Калофер, непременно посетете Калоферския манастир Рождество Богородично, а след това се разходете и до паметника на основателя на града - Калифер войвода, само на 10 минути пеша. 

Манастирът Рождество Богородично

Намира се на брега на Бяла река, близо до средновековната крепост Звъниград, наречена така заради многобройните църкви и манастири в региона, огласящи околността с песента на камбаните си. Манастирът е построен през 17-и век и според преданията е издигнат като наследник на по-древна обител край село Тъжа. Едва спасили се от опожаряване на Тъженския манастир, монасите от него се установили в град Калофер, като носели със себе си иконата на Рождество Богородично. В сегашния си вид манастирът е от около 150 години. Известен е с аязмото си, от което блика лековита вода.

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Историята на Калифер войвода

На западния вход на града, на не повече от 10 минути от манастира, се издига паметникът на основателя на града – Калифер войвода. Легендата разказва как Калифер войвода и неговите хайдути постигнали споразумение със султан Мурад III - да се заселят със султанско разрешение в гората над днешен Калофер, а османски войник да не преминава в района. В замяна Калифер пасял конете на султана за няколко седмици годишно. Постепенно хайдутите създали свое селище - Калофер. 

*

Паметникът на Калифер войвода участва в кампанията на Cif&Domеstos "Чист дом, чиста страна" под мотото "Почисти и пътувай". За четвърта поредна година Cif&Domestos реализират своята ежегодна национална кампания, чиято кауза е да почисти и възстанови красотата на български исторически паметници, градски пространства и природни забележителности. Гласувайте за една от 8-те български забележителности в кампанията, а събралите най-много гласове 3 локации ще бъдат почистени. За гласувалите, разбира се, има награди. Научете повече за инициативата тук.

05 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти