Начало / Статии / Статии - България

Калоферски манастир Рождество Богородично

Автор

/

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако имате път към Калофер, непременно посетете Калоферския манастир Рождество Богородично, а след това се разходете и до паметника на основателя на града - Калифер войвода, само на 10 минути пеша. 

Манастирът Рождество Богородично

Намира се на брега на Бяла река, близо до средновековната крепост Звъниград, наречена така заради многобройните църкви и манастири в региона, огласящи околността с песента на камбаните си. Манастирът е построен през 17-и век и според преданията е издигнат като наследник на по-древна обител край село Тъжа. Едва спасили се от опожаряване на Тъженския манастир, монасите от него се установили в град Калофер, като носели със себе си иконата на Рождество Богородично. В сегашния си вид манастирът е от около 150 години. Известен е с аязмото си, от което блика лековита вода.

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Историята на Калифер войвода

На западния вход на града, на не повече от 10 минути от манастира, се издига паметникът на основателя на града – Калифер войвода. Легендата разказва как Калифер войвода и неговите хайдути постигнали споразумение със султан Мурад III - да се заселят със султанско разрешение в гората над днешен Калофер, а османски войник да не преминава в района. В замяна Калифер пасял конете на султана за няколко седмици годишно. Постепенно хайдутите създали свое селище - Калофер. 

*

Паметникът на Калифер войвода участва в кампанията на Cif&Domеstos "Чист дом, чиста страна" под мотото "Почисти и пътувай". За четвърта поредна година Cif&Domestos реализират своята ежегодна национална кампания, чиято кауза е да почисти и възстанови красотата на български исторически паметници, градски пространства и природни забележителности. Гласувайте за една от 8-те български забележителности в кампанията, а събралите най-много гласове 3 локации ще бъдат почистени. За гласувалите, разбира се, има награди. Научете повече за инициативата тук.

>
05 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти