Начало / Статии / Статии - България

Райското пръскало - очарователно предизвикателство за най-смелите любители на природата

Автор

/

Райското пръскало е най-високият водопад в България - 125м. Известен с много имена -  Калоферското пръскало, Пръскалото,  Райското пръскало.

Водопадът се намира на 1700м.н.в. в Национален парк "Централен Балкан", в биосферния резерват "Джендема", на мъничката рекичка Пръскалска. Тя пък тръгва от "вечната снежна пряспа", скътана в южния склон на връх Ботев. Отначало тече като бистър поток, който пъргаво се носи над пръснатите камъни. Изминава около 500м. югоизточно от върха и внезапно излиза на ръба на огромен вертикален гранитен откос, от който с грохот се хвърля надолу в бездната. Това е водопадът Райското пръскало.

Падащата вода се пръсва на хиляди сребристи капчици (оттук идва името Пръскалото) и с все сила се удря в скалната основа на водопада, отскача на различни сртани, блести с различни цветове и водата отново се понася към главозамайващите пропасти на Южния Джендем.
По-надолу река Пръскалска минава край сводестия отвор на пещерата Ханмаара, където избликва буен карстов извор. Под пещерата се слива с няколко планински потока и образува началото на Бяла (Манастирска) река, която продължава да се спуска през страховитите теснини на Джендема.

По-надолу приема водите на реките Голяма и Малка Бъзовица, минава покрай красивия Калоферски манастир и успокоена навлиза в югоизточната част на Карловско поле, където недалеч от село Баня се влива в река Стряма. Водопадът Райското пръскало е обявен за природна забележителност през 1965г.

Любопитно: Близо до Райското пръскало се намира местността Рай - живописна тераса, обсипана с треви и цветя. На север са непристъпните отвесни скали, от които пада водата, сякаш се излива от самото небе, а на юг - страховитите пропасти на Южния Джендем. Суровата дива красота на водопада, грандиозните отвесни скали, божественото очарование на Рай, примамливия хлад на Ханмаара и бълбукащият ад на Южния Джендем са истинско предизвикателство за най-смелите любители на природата.

Къде: Национален парк "Централен Балкан", в южната част на биосферния резерват "Джендема", над гр.Калофер

Кога: април - септември

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
22 май 2012 г.

Тагове

водопади

национален парк Централен Балкан

пещери

природни забележителности

природни резервати

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти