Начало / Статии / Статии - България

Малкото манастирче, местност Паниците край Калофер

Автор

/

Местоположение на манастира

Скитът е разположен на 850 м надморска височина, на около 800 м източно от Калоферския манастир „Рождество Богородично“ и на около 8 км над град Калофер, като до него се достига по-лесно от местността Паниците. На места има табели, но се изисква и усет, за да не поемете по разклонения на пътя, каквито има в района. Има маркирана пътека и от Калоферския манастир, Бяла река и аязмото „Свети Пантелеймон“.

История, архитектура и текущо състояние

Скит „Покров Богородичен“, известен още като „Малкото манастирче“ е многовековен православен скит. Според легендата калоферската обител е наследник на ограбения от турците Голямоселски манастир, като единственият оцелял монах съхранил иконата „Рождество Богородично“ и я скрил в скалите на местността „Белите брегове“.

По-късно негови последователи съградили манастира в долината на Бяла река, а на мястото на колибите си на хълма построили скита „Покров Богородичен“. Скитът е построен с помощта на тревненски майстор. Храм „Покров Богородичен“ е възстановен през 1897 година. Храмовият празник е на 1 октомври.

Вижте Фото пътеводител "Изгубената вяра" на Мартин Петров

>
12 октомври 2018 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенда

манастири

религиозен туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти