Начало / Статии / Статии - България

Калоферски девически манастир Св.Въведение Богородично

Автор

/

През 18 в. се оформила предприемчива и богата прослойка от българи. Те изпращали синовете си да учат в Европа, но дъщерите им нямало кде да получат образование. Затова някои чорбаджии и еснафи започнали да обмислят откриване на девически манастири, където да се образоват момичетата. И съвсем естествено те трябвало да бъдат в градовете, за да се избегне риска от нападения. Първият подобен манастир бил създаден в Калофер през 1738 г.

Според ръкопис от 1863-1877 г. рилският монах Доротей замонашил две калферски девойки. Настанил ги в метоха на Рилския манастир в града, а по-късно построили и манастира "Св.Въведение Богородично". Постройките били малки и дървени, според изискванията на турските власти. Скоро броят на монахините нахвърлил 90. В началото на 19 в. било открито девическо училище. От 1836 до 1839 г. в него учила Анастасия Димитрова, която през 1840 г. открила в Плевен първото светско девическо училище в България. През 1862 г. била построена днешната църква и жилищните сгради на манастира. Средствата за градежа били събрани от Русия със съдействието на Найден Геров, руски консул в Пловдив.

През 1877 г., по време на Руско-турската война, Калофер бил опожарен. Манастирът също изгорял. Манастирската църква оцеляла от големия пожар. В олтара й се пазят частици от мощите на св.Мина и св.Нектарий Негински (канонизиран през 1960 г.).
През 1881 г манастирът бил възстановен и разширен с дарения от Русия. Иконите и църковната утвар също са руски. В храма има пет копия на руски чудотворни икони на Божията майка: Владимирската Богородица и четирите Богородици - от Казан, Тихван, Смоленск и светогорската лавра "Св.Атанасий". Запазени са и три икони, оцелели от пожара - "Печорската св.Богородица" от Киев, "Всех скорбящих радост" и икона на св.Троица. Всички те са обгорени и носят белези от щикове.

Любопитно: През 1991 г. в манастира е открито неделно училище. Посещава се от 150 калоферски деца, а монахините преподават вероучение. Хорът към училището изучава източноцърковно пеене. Децата подготвят театрални представления по класически автори. Организират се поклоннически пътувания и вероучителни лагери. Монахините водя и чаове по религия в основното училище в с.Васил Левски. През лятото приемат социално слаби и лишени от родителски грижи деца от Пловдивско на вероучителен лагер.

Общи данни за манастира: Калоферски девически манастир "Св.Въведение Богородично" , 18 в., действащ, храмов празник - 21 ноември.

Къде: Калофер, България

>
18 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти