Начало / Статии / Статии - Гърция

Почивка в Аспровалта - море и спокойствие по гръцки

Автор

/

Една идея за почивка на гръцкото крайбрежие - недалеч от България, в едно спокойно крайбрежно градче.

Аспровалта се намира на брега на Егейско море, в Орфанския залив. Това е едно от онези малки градчета, които можете да срещнете навсякъде из континенталната част на Гърция и които носят очарователна атмосфера на гръцкото гостоприемство.

Природата в района на Аспровалта е като парченце от рая - около града ще откриете над 30 км плажове, предимно пясъчни, а фонът е доминиран от зелени хълмове и от 2000-метрови планински върхове. Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхното високо качество.

През зимата жителите на градчето наброяват малко над 3000 души, а през лятото хиляди посетители избират да прекарат ваканцията си тук.

Освен спокойна морска почивка, в Аспровалта можете да откриете и отлични условия за шопинг и забавление - тук има търговски център с над 300 магазина, а на откритата сцена на амфитеатъра се представят различни пиеси, концерти, опери, фестивали (понякога и на чужди езици). До големия фонтан на крайбрежната алея има и детска площадка.

Ресторантите и баровете също предлагат разнообразие, така че няма как да скучаете. Най-посещавани са заведенията по продължение на крайбрежната алея - където и да седнете там, няма да сгрешите. Все пак може да се огледате за най-пълните - редовните посетители са знак за специалното отношение на собствениците или за храна, която е много повече от отлична. Имайте предвид, че порциите са големи (в менютата на гръцките ресторанти не е отбелязан грамаж) и често са достатъчни за двама души.

Почти всички заведения имат меню на български, а понякога и сервитьорите говорят български, така че няма да имате проблем дори да не владеете чужди езици.

Десертите обикновено са комплимент от заведението и се сервират заедно със сметката, като могат да са мини-сладоледче, баклавички, сладки, плодове или парче торта с топка сладолед.

Ако сте любители на сладкото, има няколко сладкарници на главния път за Кавала и Солун, който минава през целия град.

В града има много хотели и къщи за гости, а на 2 км в посока Кавала се намира и къмпинг Аспровалта, където можете да прекарате почивката си на палатка, каравана или в бунгало.

Каравана на къмпинг Аспровалта / © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Къмпингът има огромен собствен плаж с пясък и камъчета (по-хубава е плажната ивица в частта на къмпинга откъм град Аспровалта). Има толкова много места за палатки, че дори и  пиковия сезон нямате нужда от резервация. За бунгалата обаче е добре да резервирате отрано, тъй като не са много. 

На десетина километра от Аспровалта се намира езерото Волви.

Пикник на езерото Волви / © Мария Ангелова/NasamNatam.com

По бреговете му има няколко селца, както и крайбрежни ресторантчета. Част от брега му (например при село Микри Волви) е опасана с пътечки за разходка, откъдето можете да наблюдавате живота на десетки водни птици. На няколко места има и навеси с пейки, така че можете да си вземете гирос и да си направите пикник край езерото.

Аспровалта се намира на по 80 км от Солун и от Кавала.

Виж актуалните оферти за Аспровалта!

Виж още:

Почивка в Халкидики

Почивка в Кавала

Екскурзия в Солун

Почивка на остров Тасос

>
19 април 2023 г.

Тагове

барове

идеи за уикенд

летен туризъм

плажове

ресторанти

романтични места

семеен туризъм

уикенд изкушения

фестивали

шопинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1368 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН