Начало / Статии / Статии - Гърция

Почивка в Аспровалта - море и спокойствие по гръцки

Автор

/

Една идея за почивка на гръцкото крайбрежие - недалеч от България, в едно спокойно крайбрежно градче.

Аспровалта се намира на брега на Егейско море, в Орфанския залив. Това е едно от онези малки градчета, които можете да срещнете навсякъде из континенталната част на Гърция и които носят очарователна атмосфера на гръцкото гостоприемство.

Природата в района на Аспровалта е като парченце от рая - около града ще откриете над 30 км плажове, предимно пясъчни, а фонът е доминиран от зелени хълмове и от 2000-метрови планински върхове. Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг, световно признание за тяхното високо качество.

През зимата жителите на градчето наброяват малко над 3000 души, а през лятото хиляди посетители избират да прекарат ваканцията си тук.

Освен спокойна морска почивка, в Аспровалта можете да откриете и отлични условия за шопинг и забавление - тук има търговски център с над 300 магазина, а на откритата сцена на амфитеатъра се представят различни пиеси, концерти, опери, фестивали (понякога и на чужди езици). До големия фонтан на крайбрежната алея има и детска площадка.

Ресторантите и баровете също предлагат разнообразие, така че няма как да скучаете. Най-посещавани са заведенията по продължение на крайбрежната алея - където и да седнете там, няма да сгрешите. Все пак може да се огледате за най-пълните - редовните посетители са знак за специалното отношение на собствениците или за храна, която е много повече от отлична. Имайте предвид, че порциите са големи (в менютата на гръцките ресторанти не е отбелязан грамаж) и често са достатъчни за двама души.

Почти всички заведения имат меню на български, а понякога и сервитьорите говорят български, така че няма да имате проблем дори да не владеете чужди езици.

Десертите обикновено са комплимент от заведението и се сервират заедно със сметката, като могат да са мини-сладоледче, баклавички, сладки, плодове или парче торта с топка сладолед.

Ако сте любители на сладкото, има няколко сладкарници на главния път за Кавала и Солун, който минава през целия град.

В града има много хотели и къщи за гости, а на 2 км в посока Кавала се намира и къмпинг Аспровалта, където можете да прекарате почивката си на палатка, каравана или в бунгало.

Каравана на къмпинг Аспровалта / © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Къмпингът има огромен собствен плаж с пясък и камъчета (по-хубава е плажната ивица в частта на къмпинга откъм град Аспровалта). Има толкова много места за палатки, че дори и  пиковия сезон нямате нужда от резервация. За бунгалата обаче е добре да резервирате отрано, тъй като не са много. 

На десетина километра от Аспровалта се намира езерото Волви.

Пикник на езерото Волви / © Мария Ангелова/NasamNatam.com

По бреговете му има няколко селца, както и крайбрежни ресторантчета. Част от брега му (например при село Микри Волви) е опасана с пътечки за разходка, откъдето можете да наблюдавате живота на десетки водни птици. На няколко места има и навеси с пейки, така че можете да си вземете гирос и да си направите пикник край езерото.

Аспровалта се намира на по 80 км от Солун и от Кавала.

Виж актуалните оферти за Аспровалта!

Виж още:

Почивка в Халкидики

Почивка в Кавала

Екскурзия в Солун

Почивка на остров Тасос

>
19 април 2023 г.

Тагове

барове

идеи за уикенд

летен туризъм

плажове

ресторанти

романтични места

семеен туризъм

уикенд изкушения

фестивали

шопинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти