Начало / Статии / Статии - Хърватия

8 малко известни дестинации на Балканите

Автор

/

Като хора, които живеят на Балканите, ние си мислим, че познаваме съседите си добре, дори отлично!

Ако разгледаме в по-голям мащаб картата на полуострова обаче, се оказва, че дори за нас все още има много тайни местенца. За някои дори не сме и чували, а за други знаем, но все не успяваме да ги наместим в балканските си маршрути.

Ето 8 невероятни градчета на Балканите, които си струват да намерят място в следващата ви балканска екскурзия.

Монемвасия, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Монемвасия е малък средновековен град, вкопчил се в една подобна на остров скала, издадена от южния Пелопонески бряг на Гърция. Вътре в укрепения град къщите и византийските църкви са все още обитавани и свързани с тесен павиран път към град Гефира на континенталната суша. Заможни гърци са възстановили някога рушащите се развалини и са ги превърнали във ваканционни къщи, но извън сезона Монемвасия е почти безлюдна, а мрежата от тесни странични улички – понякога широки колкото да се разминат двама души – остава самотна.

Марибор, Словения

Снимка: iStock by Getty Images

Марибор е вторият по големина град в Словения, но често туристите не стигат до него. Столицата Любляна е завладяващо място със старинната си архитектура и уютните си улички, но и Марибор не й отстъпва. Църкви, цветни фасади, симпатични кафенета с маси на тротоара, които ви подканват да си придърпате стол и да се насладите на ароматно кафе, докато наблюдавате минувачите… В Марибор се намира и единствената лоза в света, която си има собствен музей.

Суботица, Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Суботица не е типичният сръбски град. Този северен град е дом на сърби, унгарци, и хървати, а мултикултурния миш-маш е родил такива бижута като Галерията за модерно изкуство, Кметството и синагогата, както и всички сгради с фасади в стил арт нуво. Градът е истинска галерия на открито през деня и бар на открито вечерта.

Шибеник, Хърватия

Снимка: iStock by Getty Images

Шибеник е от онези идилични градчета с калдъръмени улички, ренесансови палати и неочаквано изникващи пред очите ви площадчета. Но с бонус - намира се на хърватското крайбрежие. Почитателите на природата могат да си отделят допълнителен ден или два за намиращия се наблизо Национален парк Кърка, известен със седемте си водопада, многобройните си вятърни мелници и старинните си манастири.

Требине, Босна и Херцеговина

Снимка: iStock by Getty Images

Требине се намира на по-малко от 30 км от Дубровник и по-често е посещаван от почиващите по хърватското крайбрежие, отколкото от тези, които са на екскурзия в Босна и Херцеговина. Градът се намира в подножието на планина, от двете страни на река с гърбави каменни мостове, които я прекрачват. Спокойно  можете да прекарате ден или два в лежерни разходки по улиците или изкачване по близките възвишения за панорамни гледки.

Корча, Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Албания е доста популярна с крайбрежието си, както и с историческите си градове като Берат и Гирокастра. Отвъд тях обаче има и други градчета, които заслужават вниманието ви - като Корча в южната част на страната. Градът си има исторически сгради и музеи, но едно от най-забележителните преживявания тук е разходката из стария пазар, където можете да си купите сувенири и предмети на изкуството и да опитате местни специалитети.

Битоля, Северна Македония

Снимка: iStock by Getty Images

Скопие и Охрид са топ дестинации за екскурзии до съседна Македония, но следващия път отделете един ден и за Битоля. Сред основните забележителности на града са Часовниковата кула със спираловидно извити стълби, която вероятно е на над 150 години, но всъщност никой не знае със сигурност на колко точно, православната църква „Свети Димитър” и покритият пазар от османско време.

Орадя, Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

Орадя рядко влиза в маршрутите на туристите, при това напълно незаслужено. Макар и позападнал в някои краища, градът все още носи осанката на елегантното си минало и енергията на съвременен град със собствена култура. И днес Орадя е дестинация за спокоен, лишен от стрес и туристически тълпи туризъм.

Градът е бил унгарско, трансилванско, османско и хабсбургско притежание, преди да стане част от днешна Румъния. Накъдето и да се обърнете, по историческите фасади си личат следи от шареното минало на града. В града има много сгради в стил арт нуво с влияние от австрийския сецесион - всъщност толкова много, че е част от Европейския маршрут на арт нуво.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка! 

Вижте още:

Почивка в Гърция 

Екскурзия в Румъния

>
25 август 2023 г.

Тагове

любопитно

манастири

полезно

стари градове

църкви

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти