Любляна

За града

Оферти

Статии

Любляна / Liublqna

Любляна (Ljubljana) е Прага в умален вид като изключим тълпите от туристи. Наравно с това, че е най-големият и известен град в Словения, това очарователно място е изключително чисто, потънало в зеленина райско кътче.

В Любляна няма световно известни забележителности, което всъщност е страхотно. Няма да е нужно да препускате от едното място на другото, да правите набързо снимки и да го зачерквате от дългия списък. Разполагате с цялото си време просто да се насладите на красотата на града. През лятото в центъра се състоят множество събития – от инициативи за деца до музикални фестивали. Когато дойде есента обаче, столицата показва академичния си дух. Изпълва се със студенти от най-големия университет в страната, което й придава свеж и младежки облик. През студените декемврийски дни ще ви стоплят хилядите лампички и коледната украса, изградена от местни художници, както и храната и напитките, които се продават на уличните сергии по брега на река Любляница. След празниците остава сивата и скучна част от зимата, но дойде ли пролетта, градът се възражда, а пролетните цветя, засадени по всички улици и кръстовища, разцъфват. В заключение може да кажем, че Любляна е един очарователен град, изпълнен с художници, музеи и галерии. С население от около 300 000 души тя е една от най-малките, но в същото време привлекателни столици в Европа.

Река Любляница минава през центъра на града, покрай бароковите сгради и под укрепленията на старинния замък на хълма. Новият град – модерното ядро на града, се намира на запад от реката, докато Старият град и Замъкът са от страната на източния и бряг. Има множество мостове, най известния, от които е Тройният мост (Tromostovje), проектиран от архитекта Йоже Плечник.

Важна информация

Население: 300 000 души

Валута: Евро (EUR)

Език: Официалният език е словенски, но като туристи ще се справите с английски или италиански.

Туристическа информация: Туристически информационен център, адрес: Krekov trg 10, email: stic@visitljubljana.si.

Намира се до Тройния мост и работи от понеделник до петък между 08:00 и 20:00 часа, а събота и неделя от 10:00 до 18:00 часа. В него предлагат и туристически обиколки на цена от 10 евро, които стартират в 10:00, в 14:00 и в 17:00 часа.

Интернет страници за Люблянаwww.visitljubljana.siwww.ljubljana.info

Телефонни кодове

Код за страната: +386

Код за Любляна: (0)1

Спешен телефон: 112

Сигурност: Любляна е забележително сигурен град не само през деня, но и през нощта. Разбира се, това се отнася за хора, които сами не си търсят проблеми.

Парк Тиволи като цяло е сигурен район и спокойно може да се разходите там следобед. В тъмните часове на денонощието обаче има случаи на престъпления. Ето защо из парка има конни полицейски патрули.

Здраве: Повечето аптеки работят от 7:00 до 19:00 часа, както и в събота до обед. Има и дежурни денонощни аптеки.

 

Транспорт

Летище

Летище Йоже Пучник (Joze Pucnik), познато и като летище Бърник (Brnik), се намира на 27 км северно от Любляна. Там може да ползвате обичайните услуги като паркинг, обменно бюро, банкомати, поща, информационно обслужване, заведения на самообслужване, безмитни магазини и т.н. От аерогарата може да вземете редовните обществени автобуси за около 5,50 евро или да ползвате микробусите, които също отиват до града.

Такси до центъра при включен апарат излиза около 30-40 евро.  

Ето някои таксиметрови компании, които взимат по-евтино - Tima Ekspres (www.taxitimaekspres.com) – предлага таксита за около 20 евро; Ljubljana Transfer (www.ljubljanatransfer.net) – предлага съвместен превоз до града, както и трансфери до известни ски и спа курорти в Словения, като цените започват от 10 евро.

Уебсайт на летището: www.lju-airport.si

Влак

Жп гарата и автогарата в Любляна са една до друга и се намират на площад Trg Osvobodilne Fronte – („Trg” на словенски означава площад). Разположени са съвсем близo до повечето хотели и забележителности. До жп гарата има център за туристическа информация, обменно. Градът е центърът на жп превозите в страната, така че оттук може да отидете навсякъде из страната с влак. Дори най-отдалечените точки са на не повече от три часа. Също така оттук има влакове и за много други европейски дестинации. 

Обществен транспорт

Тамошната автобусна система се нарича LРP (www.lpp.si). Оперират 22 линии, като автобусите са чисти и се движат на често. Повечето се движат от 05:00 до 22:30 часа, а в неделя тръгват от 06:00. Нощни автобуси са №1, 2, 3, 5, 6 и 11. Събота и неделя не се движат линии 22, 24, 28 и 29. В неделя не се движат линии 7L, 8, 18, 20, 21, 27.

За да ползвате автобусите, ще ви трябва карта „Urbana”, която може да си вземете от  “Urbanomat” – машина с монети, будките на LPP, центровете за туристическа информация или от продавачите на вестници. Картата струва 2 евро и трябва да бъде заредена със сума от 1 до 50 евро. Цената за едно пътуване е 0,80 евро, като може да се прекачвате неограничен брой пъти в рамките на 90 минути. Повечето линии се движат на около 15 минути. 

Такси

Компаниите Taxi Laguna (тел. 080 11 17), Taxi Metro (тел. 080 11 90) и Intertours Taxi (тел. 031 311 311) са известни като най-евтините. Посочените номера са безплатни. Всъщност всички номера в Словения, които започват с 080 са безплатни, така че може да ползвате дори телефонна кабина, за да си поръчате. Все пак внимавайте, защото не всички таксита са на една и съща цена. Когато си поръчате по телефона, излиза по-евтино, но ако си хванете такси от улицата, само за няколко преки може да ви вземат 25 евро или повече. Ако наистина не бързате, поръчвайте си такси по телефона!

Пеша

Центърът на Любляна е достатъчно малък, за да го обиколите пеша. На жп гарата или в туристическите центрове може да си вземете безплатна карта на града. Ще ви бъде лесно да се ориентирате по нея, защото всички улици са ясно и добре обозначени.

Колела

Колела под наем може да намерите в Туристическия информационен център зад Централния пазар, както и в някои хотели в района. Цените са около евро за два часа или 5 евро за целия ден, като обикновено трябва да върнете велосипеда между 19:00 и 21:00 часа – в зависимост от сезона. 

Заведения

Центърът на столицата е пълен с модерни кафенета и висококачествени ресторанти, които през лятото предлагат и места на открито. Тук може да намерите местна словенска храна, както и ястия от различни краища на света. Пицата в Любляна е на много високо ниво. Пробвайте бургер по словенски с конско месо в заведението Hot Horsе.

Барове и нощен живот

Повечето барове в Любляна са групирани по улиците, паралелни на реката и по-конкретно около площад Прешернов търг (Prešernov trg), който е главният площад на града. Най-интересните барове са по-скоро по задните улички, а не гледат директно към реката. Част от атракцията на града е да се повеселите из тези места.

Клубове

В Любляна има доста добри нощни клубове и дискотеки. В тях често има събития и вечери с определена музика. В някои по-луксозни заведения има строги изисквания за облекло. Също така имайте предвид, че служителите следят и за възрастта на клиентите.

Шопинг

Главните райони за пазаруване в Любляна са BTC (дотам се стига с автобус 27), разположен в североизточната част  на града, и Rudnik (отново със същия автобус), който пък е в югоизточната част. И все пак няколко мола като Maximarket, H&M, Müller и Nama са в центъра на града. Като добавка към това по улица Сopova (Чопова) и в Стария град има изключителна колекция от малки бутикови магазинчета.

При кей Галусово (Gallusovo) и се организира неделен бит пазар между 08:00 и 14:00 часа. На пазара има десетки сергии с леко скъпички дрънкулки, пощенски картички, стари китайски предмети, ръждясали военни принадлежности и т.н., но пък атмосферата е интересна.

Пазарът на открито в центъра на града е идеалното място да намерите местна продукция, както и характерни сирена, хлебни изделия и месни деликатеси в близката сграда. Пазарът е отворен всеки ден от сутринта до ранния следобед с изключение на неделя. Най-оживен е в събота.

Забележителности

Най-лесният и приятен начин да стигнете до всички описани забележителности, с изключение на Зоопарка и Архитектурния музей, е пеша.

Река Любляница и Тройният мост по тъмно

Тройният мост е проектиран от Йоже Печник и се състои от три живописни моста, разположени един до друг. Съседният площад Прешерен (Prešeren) със статуята на най-известния словенски поет Франце Прешерен пък е  едно от най-популярните места в центъра и е удобно място за среща. От там ако пресечете реката и завиете наляво, ще отидете на Открития пазар и Драконовия мост, а ако продължите направо и след това надясно, ще намерите Стария град.

Старият град

Сгушен между хълма на замъка и река Любляница е Старият град с двата си площада – Градския площад (Mestni trg) с фонтана Роба и кметството зад него; и Горния площад (Gornji trg). В добре запазените средновековни сгради сега се помещават бутици, както и известни кафенета и ресторанти. Въпреки че изглеждат зловещи, тесните улички отвеждат до очарователни площадчета с малки сгради.

Драконовия мост (Zmajski most)

Мостът е проектиран от хърватина Юрий Зайнович и е завършен през 1901 г.  Украсен е с четири красиви статуи на драконите от герба на Любляна. Също така ще ви направят впечатление украсите с мотив на дракон из целия град. Когато сте в района на моста, внимавайте, защото през него минава главен път и често невнимателните туристи, излезли извън пешеходната зона за малко се разминават с инциденти. Драконовият мост се намира на края на Открития пазар на Любляна, само на няколко пресечки североизточно по реката от Тройния мост.

Замъкът в Любляна

От кулата в замъка се разкрива великолепна гледка към целия град. Също така при ясно време може да видите река Сава и планините над град Камник. Към атракцията е включен и 3D филм на тема историята на Словения – като се започне от праисторически времена и се премине през Римската империя, до модерни времена. Цената на прожекцията е 5 евро за възрастни и 3,50 евро за ученици и пенсионери. Входът за двора на замъка и сувенирния магазин е безплатен, но за да се качите на кулата, се плаща.

Площадът на републиката

Това е мястото, където са се събрали хората, когато Словения обявява независимостта си от Югославия през 1991 г.  Площадът заема значително място в словенската история. Той е бил сцена на важни обществени събития и демонстрации в миналото. От другата страна на улицата е Парламентът на Словения. Фасадата му е украсена с голи статуи на словенци в моменти на работа и почивка. На площада също се намира и Международният бизнес център.

Римските останки

На съвсем близко разстояние западно от центъра на града са Римските градски стени, където може да видите много останали колони, както и входа към града.

Краково

Част от града, наподобяваща малко селце, която свързва града с предградието Търново.

Град Метелкова

Културен център, където се събират хора практикуващи алтернативни изкуства, и много младежи. Сгради, които са били военни казарми, сега са нощни клубове и барове и са пълни с ъндърграунд художници. Метелкова се пълни основно петък и събота. Намира се на пет минути от централната жп гара. 

Парк Тиволи

Намира се в западния край на града и е основният градски парк. Тук може просто да поседнете на някоя пейка и да се любувате на слънцето. Рожник (Roznik) – хълмът, от който се вижда Любляна от запад, е само на няколко минути през дърветата. Местните хора обичат да идват тук през уикендите.

Зоопарк Любляна

За са отидете до там вземете автобус №23. Това е една от най-добрите зоологически градини в цяла Европа. Билетът е 7 евро за възрастни, 5 евро за ученици, 6 евро за студенти. Работи от 9 до 16 часа през зимата, а през летните месеци - до 19 часа.

Уебсайт: www.zoo.si

Хълмове около града

•    Шмарна гора (Šmarna gora) на 662 м надморска височина е известен и претъпкан през уикендите хълм в северните покрайнини на града. След 30-60 минутен лек поход нагоре, ще бъдете възнаградени с прекрасна гледка. Целият град ще се разкрие пред вас. До подножието на хълма може да стигнете с автобус №8. Слезте на спирка „Tacenski most”.

•    Встрани от отъпкания път е  планина Крим на 1107 м над морското равнище. В миналото е използван за военен и граждански комуникационен център, поради стратегическото си разположение – оттук има изглед към по-голямата част от Словения. Сега е останала само гражданската част от съоръжението и върхът е отворен за хора. В ясен ден, особено след дъжд, ще може да се насладите на удивителна панорамна гледка на 360 градуса. Качването отнема 2-3 часа, а трябва да внимавате и за мечки, така че най-удобният начин да се качите е с кола.

Архитектурен музей Любляна

Работи от понеделник до петък между 09:00 и 15:00 часа, в събота от 10:00 до 18:00 и в неделя от 10:00 до 15:00  часа. Билетът за ученици е 1 евро, а за възрастни – 2 евро.  Има постоянна изложба на творби от Йоже Плечник.

Уебсайт:  www.aml.si

Музей "Колекция на Плечник"

Намира се на ул. Karunova 4 и е добавка към Архитектурния музей, посветена на великия словенски архитект Йоже Плечник Той е живял в сградата на изложбата (музей "Колекция Плечник") между 1921 и 1957 година. Из стаите на къщата могат да се видят ценни мебели и лични премети, принадлежали на архитекта, архиви с неговите чернови и планове, колекция от глинени, гипсови и дървени модели, кореспонденцията на Плечник, фотоархив и още много. Посещението се осъществява единствено чрез турове с гид на групи не по-големи от 7 души, като трябва да резервирате поне пет дни предварително на +386-1-2801600 или pz@aml.si . Допълнително информация може да намерите на  интернет адрес www.aml.si.

Музей на модерното изкуство

За тези, които предпочитат съвременно изкуство, музеят предлага колекция от изкуството от ХХ век в Словения (картини, скулптури, отливки, както и фотографии, видео и електронни колекции. Има специална колекция от творби от бивша Югославия, както и колекцията „Arteast 2000+”.  Наскоро музеят бе обновен. Намира се на ул. Tomšiceva 14. 

Уебсайт: www.mg-lj.si

Националната галерия

Ако имате афинитет към изкуството, определено си струва да посетите галерията. Тук са изложени две постоянни и много важни изложби, които включват творби на някои от най-добрите и известни словенски художници импресионисти - Яма, Грохар, Якопич и др. От септември 2008 г. тук може да видите и възстановка на фонтана Роба (Robba), монумент на националното културно наследство. Адрес: ул. Prešernova 24.

Уебсайт: www.ng-slo.si

Националният музей

Тук има обекти, датиращи от Палеолита до Ранното средновековие. В изложбата е и вероятно най-старият музикален инструмент в света – неандерталска флейта на около 45 000 години. Между учените обаче все още съществува спор дали тази кост наистина е представлявала флейта. Отворен е ежедневно от 10:00 до 18:00 часа, като в четвъртък работи до 20:00 часа. Билетът е 2.50 евро за ученици, а за възрастни - 3 евро. Намира се на ул. Prešernova 2.

Уебсайт: www.nms.si

Национален музей на съвременната история

Музеят на словенската история от ХХ век ще ви помогне да усетите въртележката, през която преминава Словения в промените от един режим към друг. Впечатляващата изложба включва и разходка през окопи от Първата световна война. Последните експонати показват събитията около Декларацията за независимост от Югославия и десетдневната война с югославската федерална армия. 

Намира се на Celovška 23, като с кратка разходка през парка Тиволи ще стигнете до там. 

Уебсайт: www.muzej-nz.si

Словенски музей на естествената история

Тук може да видите почти пълен скелет на мамут на около 20 000 години, намерен близо до град Камник през 1938 г., както и фосил от скелет на риба на около 200 милиона години, намерен в Национален парк Триглав. Освен това има и голяма колекция от минерали. За повече информация - www2.pms-lj.si

Галерия Триволи

Това е международен център на графическото изкуство. Намира се на ул. Pod turnom 3 и работи от вторник до събота между 10:00 и 18:00 часа, в неделя от 12:00 до 18:00 часа, а в понеделник е затворен. Центърът е специализиран в художествени изложби, често в сътрудничество с международни институции.

Събития

За най-актуална информация за предстоящите събития в Любляна посетете www.visitljubljana.si/en/events

Карнавалът в Любляна

Както в цяла Словения, в края на февруари или началото на март (променлива спрямо католическия религиозен календар дата) се провежда карнавалът в Любляна - Пустни карневал. Маскирани хората гонят зимата и злото, а празненствата продължават до сутринта.

Фестивал "SweetSwing"

Фестивалът обикновено се провежда около средата и края на март. На редица места в столицата се организират танцови представления и ателиета.

Уебсайт: www.lssf.si/en

Фестивал на разказа "Фабула"

Фестивалът "Фабула" събира ежегодно на едно място редица словенски и световни автори на разкази. Провежда се в рамките на две седмици на различни места в Любляна.

Уебсайт: www.festival-fabula.org

Поход по пътя на бодливата тел

По време на Втората световна война словенската столица е имала едно от най-упоритите съпротивителни движения, поради което е била цялата обиколена с бодлива тел и се е превърнала по този начин в първия град-концентрационен лагер. За да отбележат това събитие, всяка година около 9 май (денят на освобождаване на Любляна от нацистите) се провежда поход по маршрута на тела. 

Уебсайт: www.pohod.si

Музейна лятна нощ

Един ден през юни всяка година музеите остават с отворени врати до късно през нощта и организират специални събития. Входът във всички тях е свободен.

Фестивал Любляна

Фестивалът, който се провежда от началото на юли до края на август, обхваща най-значимите събития в културния календар на словенската столица - опера, балет, филхармонични концерти, кино на открито и много други.

Уебсайт: www.ljubljanafestival.si

Люблянски маратон

Провежда се ежегодно през октомври. Има три маршрута с различна дължина - 7, 21 и 42 км.

Уебсайт: www.ljubljanskimaraton.si

Кулинарен фестивал

Кулинарният фестивал се провежда ежегодно през ноември в два хотела в словенската столица. 

Уебсайт: http://en.festivalkulinarike.si

Фестивал на виното

Паралелно с Кулинарния фестивал през ноември можете да посетите и Фестивала на виното. Ще имате възможност да дегустирате местни и световни вина в приятна и изискана атмосфера.

Уебсайт: http://en.slovenskifestivalvin.si

Коледен фестивал

Всяка година от началото на декември до първите дни на януари Любляна е празнично украсена за коледните празници, а от многобройните щандове и сергии можете да си купите коледна украса, подаръци, сладкиши.

Забележителности около Любляна

Избрани оферти