Любляна
Любляна / Liublqna

Любляна (Ljubljana) е Прага в умален вид като изключим тълпите от туристи. Наравно с това, че е най-големият и известен град в Словения, това очарователно място е изключително чисто, потънало в зеленина райско кътче.

В Любляна няма световно известни забележителности, което всъщност е страхотно. Няма да е нужно да препускате от едното място на другото, да правите набързо снимки и да го зачерквате от дългия списък. Разполагате с цялото си време просто да се насладите на красотата на града. През лятото в центъра се състоят множество събития – от инициативи за деца до музикални фестивали. Когато дойде есента обаче, столицата показва академичния си дух. Изпълва се със студенти от най-големия университет в страната, което й придава свеж и младежки облик. През студените декемврийски дни ще ви стоплят хилядите лампички и коледната украса, изградена от местни художници, както и храната и напитките, които се продават на уличните сергии по брега на река Любляница. След празниците остава сивата и скучна част от зимата, но дойде ли пролетта, градът се възражда, а пролетните цветя, засадени по всички улици и кръстовища, разцъфват. В заключение може да кажем, че Любляна е един очарователен град, изпълнен с художници, музеи и галерии. С население от около 300 000 души тя е една от най-малките, но в същото време привлекателни столици в Европа.

Река Любляница минава през центъра на града, покрай бароковите сгради и под укрепленията на старинния замък на хълма. Новият град – модерното ядро на града, се намира на запад от реката, докато Старият град и Замъкът са от страната на източния и бряг. Има множество мостове, най известния, от които е Тройният мост (Tromostovje), проектиран от архитекта Йоже Плечник.

Важна информация

Население: 300 000 души

Валута: Евро (EUR)

Език: Официалният език е словенски, но като туристи ще се справите с английски или италиански.

Туристическа информация: Туристически информационен център, адрес: Krekov trg 10, email: stic@visitljubljana.si.

Намира се до Тройния мост и работи от понеделник до петък между 08:00 и 20:00 часа, а събота и неделя от 10:00 до 18:00 часа. В него предлагат и туристически обиколки на цена от 10 евро, които стартират в 10:00, в 14:00 и в 17:00 часа.

Интернет страници за Люблянаwww.visitljubljana.siwww.ljubljana.info

Телефонни кодове

Код за страната: +386

Код за Любляна: (0)1

Спешен телефон: 112

Сигурност: Любляна е забележително сигурен град не само през деня, но и през нощта. Разбира се, това се отнася за хора, които сами не си търсят проблеми.

Парк Тиволи като цяло е сигурен район и спокойно може да се разходите там следобед. В тъмните часове на денонощието обаче има случаи на престъпления. Ето защо из парка има конни полицейски патрули.

Здраве: Повечето аптеки работят от 7:00 до 19:00 часа, както и в събота до обед. Има и дежурни денонощни аптеки.

 

Забележителности около Любляна
Словения - Природа и култура 2020г.
от 398 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус
Словения - Природа и култура 2020г.
от 398 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус