Начало / Статии / Статии - Италия

8 малко известни забележителности в Сицилия

Автор

/

Сицилия не е Италия. Сицилия е цяла нова вселена, в която да пътувате отново и отново. Ако вече сте обиколили есенцията от забележителностите на острова, може да минете на следващо ниво.

Ето няколко места, които определено заслужават вниманието ви, но често остават извън стандартните маршрути.

1. Ена (Enna)

Наричан още Белведере на Сицилия, град Ена се намира в самия център на острова, затова древните гърци са го наричали пъпа на Сицилия. Разположен високо в планината, на 942 метра надморска височина, градът предлага зашеметяващи панорамни гледки към вулкана Етна, към голяма част от планинските върхове и към живописните долини на Сицилия. Основната атракция в Ена е замъкът Ломбард (Lombard), построен в началото на 13-и век от Фридрих Втори. Първоначално замъкът е имал 20 кули, но до наши дни са оцелели само 6 от тях. Гледката от най-високата кула (Pisan) определено ще помните дълго. Внимание заслужава и Катедралата (Duomo). В близост до Ена се намира град Моргантина (Morgantina), известен със своята мента и амфитеатъра си от 3-ти век пр.н.е.

2. Катакомбите на капуцините

Катакомбите в манастира на капуцините в Палермо са наистина впечатляваща, а за някои - зловеща забележителност. Тук се пазят над 8000 тела и над 1000 мумии, които поради сухия въздух са изключително добре запазени. Първоначално катакомбите били предназначени само за монасите (16-и век), но с течение на годините станало символ на висок статус да бъдеш погребан тук. Много от местните светила искали в своите завещания да бъдат погребвани в точно определени дрехи, а понякога дори изисквали дрехите им да бъдат сменяни през определен интервал от време. Катакомбите били поддържани от дарения на близките на починалите, затова докато близките редовно плащали вноските си, тялото на техния близък оставало на подходящо и удобно място. Щом вноските били прекъснати, тялото било премествано на някой страничен рафт.

Последните погребения датират от 1920 г. Безспорно един от най-известните покойници е 2-годишното момиченце Розалия Ломбардо, която е била погребана тук същата година. Нейното тяло било балсамирано по специална процедура и днес е запазено до такава степен, сякаш просто е заспала. Наричат я “Спящата красавица на катакомбите”.

3. Шоколад от Модика

Модика се състои от три града - Модика Алта (Modica Alta), средновековния град; Модика Баса (Modica Bassa), елегантния град на 19-и и 20-и век; Модика Сорда (Modica Sorda), модерната част на града с молове и модерни сгради. Градът се слави с красивата си барокова архитектура. Модика е известен и със своя вкусен шоколад, произведен по специална рецепта, за която се говори, че датира от 1500 г. Традицията произхожда от ацтеките и е пренесена в Сицилия от испанците. За Модика казват, че е един от най-емоционалните градове в Южна Сицилия. Той се отличава с това, че не е струпал всичките си съкровища само на една централна улица, а ги е разпръснал из всички части на града.

4. Град Ериче (Erice)

Град Ериче прекрасно и смело се е разположил на 750 метра височина и почти вертикално се е издигнал над морето. На пръв поглед Ериче прилича на въплъщение на Средновековието, съдейки по замъците, стените и каменните улички. Но истината е, че този необикновен град има много по-стара история. Замъкът на Венера, който се издига на върха на една скала, е построен от норманите през 12-и век върху останки от древен храм на финикийската богиня на плодородието Астарта. В античността храмът е бил от изключително значение и с широка известност, затова често казват за Ериче, че е център на култа към Венера. Легендите разказват, че вътре в светия храм послушници практикували ритуал на свещена проституция.

Замъкът Пеполи се намира по-ниско от този на Венера, построен от арабите и също заслужава внимание.
Добре е да имате предвид, че Ериче често е забулен в мъгла, дори и когато съседните райони се къпят в слънце. 

5. Скала дей Турки (Scala dei Turchi)

Скала дей Турки прилича повече на майсторски нарисувана картина, но в действителност е скално образувание, което свързва два красиви плажа. Намира се на брега на Реалмонте в южната част на острова. А това, което го прави по-различно от всяка една скала, е снежнобелият цвят и стъпаловидната форма, откъдето идва и първата част от името (в превод “стълбище”). Втората част на името “Турки” произлиза от честите нападения от маврите. Стъпалата са се формирали в продължение на хиляди години, в резултат на разбиващите се морски вълни. Разходката и изкачването по тази природна стълба ще ви донесе вълнуващи усещания с приключенски привкус.

6. Рагуза Ибла (Ragusa Ibla)

Град Рагуза е възстановен в две части след земетресението през 1693 г. - Рагуза Супра и Рагуза Ибла. Ибла е по-старата част от района на Рагуза и в голяма част е възстановен в бароков стил. Градът е най-добре познат с бароковата катедрала Сан Джорджо (San Giorgio), до която се стига по елегантно декорирани извити стълби. Величественият купол доминира на Пиаца дел Дуомо и неговите спретнати редици от палми. Също така не пропускайте Градините на Ибла (Giardino lbleo), откъдето ще можете да се насладите на невероятни гледки към околните планини и долини.

7. Калтаджироне (Caltagirone)

Калтаджироне е прочут със своята керамика, която украсява балкони, мостове, улици и фасади на аристократични дворци на улица Рома (Via Roma) в центъра на града. Известните стълби Санта Мариа дел Монте (Scala di Santa Maria del Monte) могат да се нарекат черешката на тортата в Калтаджироне. Това са 142 стъпала, покрити с емайлирани керамични плочки. Тяхната пъстрота и красота се засилва през май месец, по време на фестивала Скала Инфиората (Scala Infiorata), когато стъпалата са покрити с безброй саксии с цветя. Ако пък посетите градчето през юли (особено на 24 и 25), изобщо няма да съжалявате, защото тогава е празникът на покровителя на града Сан Джакомо, а многобройните стъпала са украсени с фенери. Тази пленителна гледка ще ви накара да се влюбите. 

8. Проломът на река Алкантара (Gole dell’Alcantara)

Разположен под склоновете на Етна, речният каньон Алкантара се е формирал от ерозията, която реката е оказвала върху потоците лава още от изригването на вулкана в праисторическо време. Тук разходките са организирани, с екскурзовод и ще може да газите с гумени ботуши по речното корито. Може да следвате маркираните пътеки и да се наслаждавате на впечатляващата природа. Тази разходка определено ще ви зареди и с малко адреналин. Насладете се на уникалната природна среда и от върха, до който може да стигнете пеша или с лифт.  

Открийте най-добрите оферти за екскурзия в Сицилия.

Виж още: 

Почивка в Катания

Почивка в Коста дел Сол

>
06 април 2023 г.

Тагове

острови

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти