Начало / Статии / Статии - Италия

На стоп в Сицилия – две момичета и лимоновъдите

Автор

/

Стопаджийството е интересно занимание, в което някои виждат възможности за безкрайни приключения и нови запознанства, а други – потенциал да бъдат отвлечени за органи и впоследствие захвърлени в някоя канавка.

Ако сте от вторите, следащите истории от пътуването на стоп на две момичета из Сицилия няма да ви харесат, защото не съдържат никакви кървави или животозастрашаващи детайли и съответно могат да разклатят вярата ви в злото.

Началото

Нашата обиколка на Сицилия нямаше за цел да бъде на стоп, но Италия е интересна страна и когато е национален празник, много от влаковете, които ти трябват, ги хваща липсата. Просто не се движат. Стоиш си, където си, и не мърдаш оттам освен ако не разполагаш с кола (а ние не разполагахме).

Обаче пък си бяхме навили на пръста, че трябва да отидем от Ното до Модика, град, известен като шоколадовата столица на Сицилия. Представите ни за голо къпане във фонтани от шоколад, безплатни дегустации и подобни шоколадови фантасмагории ни направиха непреклонни. Влак няма. Автобус няма. Опитахме се да наемем скутерче – провал. Остана само един вариант – ще отидем на стоп.

Що тъй никой не пътува на стоп в Сицилия?

Първото, което установихме, е че никъде в Сицилия не видяхме други стопаджии. Също така доста италианци ни обърнаха внимание, че в Сицилия не се стопира, защото е опасно. Разбира се, ние не сме някакви пъзливи кифли и веднага се заехме да проверим лично опасността като застанем на изхода на Ното в (поне според нас) посока Модика.

Не се виждаха никакви мафиоти или други съмнителни лица. Пък и без това черните ни дробове не са първо качество, кой пък чак толкова е умрял за тях!

Опит първи: шоколадов провал

Стоим си значи ние край пътя, по всички правила – преди широка отбивка, ухилени до уши, с рокли (но и с раници, за да не ни сбъркат с жрици ди аморе) и жънем небивал успех – всяка пета кола спира. Обаче се оказва, че Модика изобщо не е популярна дестинация в района и никой не отива там. Милите хора предлагат да ни закарат къде ли не другаде, ама жена от шоколад отказва ли се толкова лесно!

Оказа се, че след 30 минути се отказва. Решихме, че ще е далеч по-приятно да стигнем до близкия плаж Лидо ди Ното на около 10-на километра разстояние, отколкото да прекараме деня на отбивката. Разбира се, дотам автобус няма (защото сме извън сезона), така че продължаваме със стопа, но с нова дестинация.

В защита на сицилианците ще кажа, че не просто всяка пета кола спираше, за да ни предложи да ни качи, но и няколко коли от насрещното направиха опасни и забранени обратни завои, за да дойдат при нас и да ни питат дали не могат да ни помогнат.

Опит втори: Лимоновъдите

Въоръжени с новата си дестинация – плажа – веднага спираме кола с двама младежи в нея. Те ни обясняват, че изобщо не пътуват по плажни дела, но ще ни закарат. Момчетата се оказват работници в лимонови насаждения (лимоновъди?), които отиват на работа. Задната им седалка е пръст, пепел и щайги, но за половин минута ставаме свидетели на трансформърс и цялата работна екипировка отива в багажника, а ние – на нейно място (място за оптимистичесн коментар: а можеше да е обратното!).

Единият се социализира с нас (защо сме тук, защо сме на стоп, къде спим, не искаме ли да спим у тях, защото има тоооолкова много място, а и няма да се налага да харчим пари, пък и майка му ще наготви специално...), като при последната реплика спътничката ми взима телефона си и набира на екрана 112 в бойна готовност да натисне зелената слушалка в случай на необходимост. Не, имаме си хотел, и не, няма да ви кажем точно къде е, но много гостоприемно от ваша страна.

Шофьорът не е много социален, а и да се включи в разговора, тежкият му сицилиански диалект ни праща изгубени в превода, въпреки че и двете говорим италиански и сме живели в Италия.

А вие как ще се приберете? Сега като ви оставим на плажа, кажете в колко часа да сме тук и да ви вземем? Обясняваме, че ние сме хора на почивка, нямаме планове и не искаме да ги ангажираме. Слизаме, благодарим, а след това се благодарим, че са забравили да ни поискат телефоните. Няколко секунди по-късно те явно се сещат за пропуска си и тръгват на заден към нас, но ние се шмугваме на плажа и се скриваме между чадърите.

Успехът ни си заслужава по чаша студено бяло вино.

Опит трети: Храбрият многодетен баща и хепи енд

Няколко часа по-късно. След като смело и безотговорно бяхме отказали на лимоновъдите да ни вземат от плажа, трябваше все пак да измислим как да се върнем в Ното. Отидохме на паркинга на плажа, на който имаше поне няколкостотин коли, за да хванем някоя. Докато слънцето се опитваше да ни редуцира до купчинки пепел, кола след кола ни подминаваше безцеремонно.

Тук малко преувеличих де, всъщност някои се спираха да ни бипнат (за да ни държат стреснати и да не вземем да паднем възнак от слънчев удар), да ни питат как сме (брей, възпитани тези сицилианци бе!) и да ни предложат да ни закарат на плажа (много мило, ама ние ВЕЧЕ сме на плажа!).

Накрая ни качи един чичо, който тъкмо оставил една от трите си дъщери. Едната му щерка беше на 5 години, другата на 17, а третата на 27. Истински храбър баща, който не се страхува да има проблеми с детска градина, съмнителни гаджета и потенциални внуци едновременно. Оказа се много мил човек, макар че не ни предложи да спим у тях, нито майка му да ни сготви нещо. Остави ни в центъра на града, а ние отпразнувахме успеха си с вечерна верижна дегустация на коктейли и местни ликьори по стъргалото на града.

В заключение ще отбележа, че пътуването на стоп в Сицилия е изключително подходящо за вас, ако:

а) си търсите мъж лимоновъд, чиято майка ще готви вместо вас;

б) не се плашите от опасности (най-вече защото няма никакви сериозни опасности);

в) искате да се убедите в гостоприемството на сицилианците.

Бон виаджо и до скоро! Чао!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ от същия автор: 

3 жени в една кола (+ румънския Кондьо и 3 поуки)

7 дестинации, където всеки е пращан, но никой не е стигал

А тук са най-добрите ни оферти за Сицилия, в случай че тази история ви е забавна, но никога няма да се правите на стопаджии.

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
11 май 2018 г.

Тагове

забавни истории

стопиране

Забележителности наоколо

Избрани оферти