Начало / Статии / Статии - Италия

Шикли (Сицилия) – градът на комисар Монтелбано

Автор

/

Ако сте гледали италианската кримка „Комисар Монтелбано“, някои от пейзажите в Шикли може да ви се сторят познати. В сицилианското градче са снимани някои от сцените във филма.

Шикли е един от сицилианските барокови градове, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, но често остава извън маршрутите на туристите за сметка на по-популярните си съседи Модика, Ното и Рагуза.

Скалните къщи

Подобно на друг италиански град – Матера, преди години Шикли е бил съставен предимно от изсечени в скалите жилища. Последните им обитатели ги напуснали през 50-те години на миналия век. За съжаление, днес скалните домове не са пригодени за посещения от туристи и са далеч от завладяващата атмосфера на Матера.

Най-красивият бароков град

Централната улица „Франческо Мормина Пена“ се рекламира като най-красивата барокова улица в света. Дори и да не сте посетили всички барокови улици на планетата, няма как да не забележите изисканата атмосфера, която ви пренася 300-400 години назад. Дворци, църкви, жилищни сгради, възрастни сицилианци, които продават зеленчуци или каквото друго са произвели – Шикли ще ви омагьоса.

Причината за високата концетрация на барокова архитектура е земетресението от 1693 г., когато повече от 3000 от жителите на Шикли загинали, а градът бил сринат до основи. След това бил издигнат наново в стил сицилиански барок.

Комисар Монталбано

На улица „Франческо Мормина Пена“ се намира полицейското управление от сериала. От сцени от филма ще разпознаете също и кметството на Шикли, както и сградата на Палацо Яконо. 

Вижте актуални оферти за почивка в Сицилия!

>
16 август 2023 г.

Тагове

архитектура

летен туризъм

приказните острови

ЮНЕСКО

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти