Начало / Статии / Статии - Италия

Катания - 7 причини да отидете там час по-скоро

Автор

/

Разположен на източното крайбрежие на остров Сицилия, Катания е вторият по големина град в Сицилия и един от главните входове на острова заради летището край града. Тук ще преживеете ла долче вита в сицилиански вариант.

Ето ви седем чудесни причини да посетите Катания възможно най-скоро.

Заради вулкана Етна

Катания се намира в подножието на най-големия активен вулкан в Европа – Етна. В резултат лавата на няколко пъти е прекроявала града. Екскурзия до вулкана е вълнуващо и незабравимо преживяване за авантюристично настроените (отделете си един цял ден за прехода).

Заради бароковия стар град

Включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, старият град на Катания ще ви очарова с бароковата си архитектура. Тук няма да видите средновековни постройки, тъй като при голямото земетресение от 1693 г. цяла Катания е срината със земята заедно с по-голямата част от населените места в Сицилия.

Не пропускайте да посетите главната църква Дуомо, построена след земетресението с останките от римски сгради – като мраморни колони и фризове например. Катания заедно със седем други градчета е част от долината Вал ди Ното, вписана в ЮНЕСКО.

Заради нощния живот

Повече от 1 милион души живеят в Катания и след залез слънце превръщат града в огромен бар на открито. Лятно време се провеждат и многобройни фестивали, представления и концерти под звездите, така че няма как да скучаете.

Заради пазарите

Всяка сутрин (с изключение на неделя) в Катания се провеждат два мащабни пазара – рибен пазар на Пиаца Дуомо и пазар за дрехи и храна на Виа Етнеа.

Заради смесицата от култури

Всяка култура, която е минала през Катания, е оставила по нещо от себе си – римляни, гърци, араби, маври, испанци, нормани.

Някогашният бенедиктински манастир днес е дом на факултета по литература на Катанския университет. В замъка Урсино пък се помещава градският музей.

Заради комбинацията от море и планини

Какво по-хубаво от средиземноморско крайбрежие, плажове (които макар и със ситен чакъл, са много приятни, южно от града има и пясъчни плажове), лимонови и портокалови градини, лозя по хълмовете и иглолистни гори.

Сякаш тук са събрани парченца от най-красивите места по света. Непременно посетете и Ривиерата на циклопите – част от крайбрежието, в която сякаш от гигантски митични създания са нахвърляни в морето огромни скални късове.

Заради храната

Сицилианската кухня е доста различна от това, което сте свикнали да консумирате в Италия. Катания се гордее и с няколко свои специалитета, като аранчино – оризови топки, пълнени с месо, сирене и домати. Опитайте и паста ала нормана – сварена паста с доматен сос, пържен патладжан, рикота и пресен босилек. Лятно време се разхладете с гранита – леден десерт от захар, лед и овкусена с плодове, бадеми и други.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Катания!

>
05 март 2024 г.

Тагове

вулкани

замъци

катедрали

кулинарни изкушения

летен туризъм

пазари

плажове

планини

романтични места

фестивали

шопинг

ЮНЕСКО

нощен живот

Забележителности наоколо

Избрани оферти