Начало / Статии / Статии - България

Как да си избера раница (и да съм сигурен, че е точната)

Автор

/

Избирането на подходяща туристическа раница е съществена част от всяко пътуване и е свързана с много „ако".

- Ако е твърде голяма, ще имате излишни килограми на гърба си.
- Ако е твърде малка, няма да можете да поберете всичко.
- Ако изберете неправилен материал, може всичко да стане вир вода.
- Ако е с отвор отгоре и/или без странични и допълнителни отделения. може да се наложи да извадите целият багаж, за да откриете това, което ви трябва докато навън скоростта на вятъра достига 32 м/с, а дъждът – 40 л/кв.м.

Ето няколко съвета от раници Pulse за това как да откриете подходящата за вас раница, която може да ви служи вечно. Наистина вечно. 

Какво да търсите в една добра туристическа раница:

Най-подходящите туристически раници са тези, които издържат най-дълго. Раниците Pulse имат 2 години гаранция,доказано качествени са (вижте по-долу материалите, от които се поризвеждат) и са на достъпни цени.

Влагоустойчив материал

Макар да не е нужно вашата раница да е от 100% непромокаем материал, то е съществено да не подгизва всеки път, когато завали. Тъй като климатът в планината не е константа, още по-важно е материята на раницата да изсъхва относително бързо и да не задържа влага.
Раниците Pulse са изработени от Polyester 900 D, повечето с Ripstop* тъкан. И за да не се налага да си купувате допълнително дъждобран за раницата, повечето туристически раници на Pulse притежават вграден такъв, разположен удобно сгънат в специално отделение на дъното на раницата. Всеки дъждобран притежава светлоотразителна лента, за да ви забелязват отдалеч.

* Ripstop – тъкан, изработена от найлон по специална технология, която я прави по-устойчива на разкъсване. По време на тъкане нишките са преплитат кръстосано на определени интервали. Ripstop се използва в изработка на яхтени платна, балони с горещ въдух, парашути, хвърчила,спални чували, палатки и т.н. Характеризира се с изключителна издръжливост. Ripstop има нулева порьозност – не позволява преминаването на въздух или вода през него.

Надеждни ципове

Трябва да се уверите се, че всяко отделение има здрави и качествени ципове, които не са външни, а се покриват от материята на раницата с цел намаляване на водопропускливостта.
Раниците Pulse се изработват с ципове на SBS. В своите 5 завода SBS произвежда 80 милиона ципа годишно, а нейни клиенти, освен раниците Pulse, за които се изработват ципове по поръчка, са Armani, The North Face, H&М и др.

Множество отделения

Добрата раница трябва да има множество отделения, за да организирате подреждането на своите вещи.
Раниците на Pulse са изработени винаги в комбинация на основно отделения, горни капаци с ципове, предни и вътрешни джобове, еластични странични джобове, в някои от раниците има отделение за каска, обувки и др. Всички туристически раници на Pulse с място за кемълбек и отвор за вода. Имат и различни точки на закачване, подходящи за пикел, щеки и т.н.

Вътрешна рамка

Повечето съвременни туристически раници са с вътрешна рамка, което означава, че поддържащите прътове и рамката са вградени в самата раница. Рамката олекотява натоварването на гърба и прави движенията по свободни при предвижване и дълги преходи в пресечени терени.
Всички раници на Pulse са с вътрешни рамки с алуминиева анатомична конструкция (в много от случаите S-образна) със система за по-добра циркулация на въздуха - вентилационни улеи или допълнителен гръб от мрежа.

Колан за кръста с подплънки

По-голямата част от товара, който ще носите, пада върху кръста, затова е много важно да се погрижите за него и да го предпазите от претоварване или наранявания. Целта на колана на раницата е да разпределя по-равномерно теглото по гърба.

Презрамки с подплънки

Презрамките на раницитее добре да са извити подобно на банан, с отвори, които следват ергономичността на тялото и по-добре разпределят теглото, а коригиращите презрамки осигуряващи възможност за регулиране на височината и позицията на раницата, съотносимо спрямо размера на тялото. Всичко това омекотява напрежението върху раменете и кръста и по този начин позволява издръжливост на по-дълги преходи.

Размерите

Размерът на туристическата раница е строго индивидуален въпрос и това, което наистина има значение, е раницата да е съобразена с вашето телосложение и възможности. Дискомфортът, болките и оттам опороченото пътуване са резултати от неправилните пропорции. Раниците Pulse предлагат вместимост от 25 до 65 литра.

Цена

Цените на хубавите туристическите раници варират между 150 и 700 лева, в зависимост от размерите, материята и марката. Това, което раниците Pulse са успели да постигнат, е ценови диапазон между 70 и 200 лева за туристическите раници. Ученическите са между 50 и 120 лв., а бизнес - от 90 до 130 лева. Гаранцията е две години.

>
23 декември 2016 г.

Тагове

любопитно

планини

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти