Начало / Статии / Статии - Италия

Сицилия: 5 уникални забележителности и преживявания

Автор

/

Местните веднага ще ви кажат, че Сицилия не е Италия и още от първите стъпки на острова човек може да го усети. Островът е изпълнен с необикновени забележителности и уникални преживявания, с които ще запомните пътуването си до острова за дълго. 

Приготвили сме ви списък с някои от най-интересните и уникални неща, които да видите, правите и опитате в Сицилия - разбира се, изпробвани от първва ръка!

Прошепнете тайните си в Ухото на Дионисий

Ухото на Дионисий е полу-природно, полу-човешко скално творение в Сиракуза с интересна история и още по-интересни легенди. Кръстено е на местния тиран Дионисий Стари, който според легендите накарал така да направят пещерата, че в нея да затваря враговете си и благодарение на перфектната акустика да чува тайните им, прошепнати вътре. Според друга версия, искал да чува писъците на затворниците по-добре. 

Дегустирайте шоколад до припадък в Модика

Модика е синоним на школад в Италия. В това градче до ден днешен правят шоколад по стара рецепта на ацтеките - той е зърнест, кристалчетата захар се усещат, а добавените натурални вкусове са невероятни - лимон, шам фъстък, люта чушка и какво ли не! В градчето има многобройни работилници за шоколад, където можете да дегустирате и закупите сладки изкушения. 

Влезте в църква, която не прилича на никоя друга в Италия

Недалеч от центъра на Сиракуза се издига една църква, която е едновременно обичана и наричана "циментовото чудовище". Строежът на църквата Сантуарио дела Мадона деле Лакриме започва през 60-те години на миналия век и продължава повече от 30 години. Идеята била да се построи храм за прочута чудотворна икона на Богородица, за която се твърдяло, че плаче (дори изследвали течността върху иконата, за да установят дали наистина са сълзи). Най-невероятното тук е акустиката - ако някой кихне в другия край на огромната зала, ще чуете невероятното ехо!

Карайте ски по склоновете на действащ вулкан

Сицилия е едно от местата, където можете да отметнете "да карам ски по ръба на вулкан" от списъка си с мечти. Макар Етна да не е толкова добър като северните италиански ски курорти, предлага чудесни гледки от пистите. Друг бонус е, че след ден сред снега можете да слезете на крайбрежието, където да се насладите на слънцето и съвсем чудесни температури. 

Гледайте сицилиански куклен театър

Отделете време, за да гледате традиционен сицилиански куклен театър, известен като опера дей пупи, който разиграва предимно франкски поеми с дървени ръчно изработени кукли на конци. Такива представления можете да гледате в много градове на Сицилия, сред които Палермо, Катания, Сиракуза, Трабиа и Алкамо. 

Вижте тук най-добрите оферти за почивки и екскурзии в Сицилия!

 

>
20 февруари 2024 г.

Тагове

любопитно

остров

романтични места

Сицилия

уникални преживявания

Забележителности наоколо

Избрани оферти