Начало / Статии / Статии - Италия

Ухото на Дионисий в Сицилия: Недей да шепнеш тайни тук

Автор

/

Дори и едва дочуто прошепнати, тайните ти ще бъдат чути надалеч, ако се намираш в една от най-впечатляващите пещери на Сицилия – Ухото на Дионисий в град Сиракуза (на италиански Orecchio di Dionisio или Orecchio di Dionigi).

Слухът

Според легендите местния тиран Дионисий I Стари наредил да бъде изсечена огромната пещера в скалите, за да държи затворниците си там. На тавана има малък отвор, който бил специално направен така, че тиранът да чува тайните на затворниците дори ако шепнат. Според друга, по-жестока версия, перфектната акустика била, за да се наслаждава Дионисий на писъците на враговете си, измъчвани в пещерата.

Истината

Колкото и реалистично да звучи версията за злонравния владетел, няма никакви доказателство, че нещо от разказаното по-горе се е случило наистина. Според археолозите пещерата наистина е създадена от човека, но функцията й била водохранилище за град Сиракуза. Входът, през който се влиза днес, не съществувал, докато силно земетресение не срутило част от скалата и направило невъзможно ползването на пещерата за съхранение на вода.

В района на Ухото има и много други скални образувания - природни и изсечени от човешка ръка.

Какво сте пропуснали

В по-ранната история на Ухото на Дионисий като туристическа забележителност е можело да застанете до малкия процеп в тавана и, имитирайки Дионисий, сами да се уверите колко добре се чува всичко оттам.

Любопитен факт

Италианският художник Караваджо е посетил пещерата по време на пътуването си из Сицилия и според много историци сам е авторът на историята с Дионисий и затворниците. По време на престоя си на Сицилия, Караваджо създал някои от известните си торби. Сред тях е "Погребението на Света Лучия" в църквата Санта Лучия ала Бадия на централния площад Дуомо в Сиракуза. Входът е свободен, а картината е наистина впечатляваща.

 "Погребението на Света Лучия" в църквата Санта Лучия ала Бадия 

Когато Мария от NasamNatam.com посети Ухото на Дионисий...

...в съседна група туристи се оказа, че има оперна певица. В един момент жената изви гласа си във фрагмент от мелодия, който дълго кънтя между стените на пещерата. Неописуемо преживяване! След това Мария също изпя припев от любима песен в дъното на пещерата (за щастие, не със силата на иначе перфектния си оперен глас поради опасения за невинни жертви) и си го записа в звуков файл за спомен.

Как се стига до Ухото на Дионисий в Сиракуза

Ухото на Дионисий се намира при древногръцкия археологически комплекс в Сиракуза. Билетът за целия комплекс е 10 евро. Вземи си шапка и вода и се намажи с лосион за слънце, защото почти няма сянка, а ще ти трябват поне 2 часа, за да разгледаш всичко.

*

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Сиракуза!

>
10 юли 2017 г.

Тагове

любопитно

пещери

романтични места

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти