Начало / Статии / Статии - Малта

Валета, Малта: забележителности за уикенд откриватели

Автор

/

Валета, столицата на Малта, е малък град, ограден със здрави крепостни стени. Постарайте се да започнете обиколката си преди круизните кораби да изсипят дневната доза туристи, които могат да направят посещението му доста напрегнато занимание.

Ето и някои от най-добрите забележителности и занимания, с които да запълниш времето си, ако си решил да посетиш Валета за уикенда.

1. Пий кафе и се наслади на слънцето на площад Пиаца Реджина. Наслади се на бароковата архитектура и на меките цветове на камъка, от който са построени сградите.

2. Отиди в църквата Санта Катерина д'Италия по обяд, за да чуеш концерта в храма.

3. Разходи се из градините Барака, откъдето се разкрива чудесна панорама отвисоко към пристанището. Бъди тук точно по обяд, за да видиш тържественото изстрелване на оръдията. Разгледай военния музей, ако темата ти е интересна. Използвай лифта, за да слезеш до пристанището долу. Барака са две градини всъщност - Горна Барака е по-посещавана и предлага по-впечатляваща гледка, докато Долна Барака има по-малко посетители и може да мине за тайно местенце.

4. Плавай с традиционна малтийска лодка дайса до трите средновековни градчета на отсрещния бряг. Лодките отплават от пристана под градините Барака и струват около 3 евро на човек.

5. Влез в конкатедралата Свети Йоан Кръстител (нарича се конкатедрала или съ-катедрала, защото статутът на храма е равен на този на архиепископската катедрала в Мдина), посветена на рицарите хоспиталиери. Макар отвън да не изглежда като нещо особено, не пропускай да влезеш вътре, за да се насладиш на невероятните фрески. Вземи си аудиогид и отдели поне час за разглеждане. Входът от 20 евро си струва, няма да съжаляваш.

6. Разгледай Каза Рока Пикола, семейното имение на поколение малтийски благородници. Интересно е, че част от къщата е отворена за туристи (12 стаи с оригинални мебели и предмети от живота на фамилията, включително и подземие, ползвано за бомбоубежище по време на Втората световна война), а в друга част все още живее маркизът. Турът с гид струва 9 евро.

7. Хапни заешко, риба и морски дарове – това са едни от основните съставки на малтийската кухня.

8. Виж залеза от крепостта Света Барбара – гледката към пристанището е невероятна. 

Вижте актуалните оферти за екскурзия до Малта!

Вижте още:

Почивка в Сицилия

Почивка в Палма де Майорка
 

>
13 декември 2023 г.

Тагове

европа

идеи за уикенд

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти