Начало / Статии / Статии - Италия

Ачиреале – не ви трябва нищо повече

Автор

/

Ачиреале е едно от най-любопитните места, на които можете да изкарате отпуската си в Сицилия. Сгушено между високи скали и лимонови горички, това място разполага с подходящите природа и климат за добра почивка, и интересна история, за да не скучаете.

Ачиреале се намира в североизточната част на италианската провинция Катания, в подножието на вулкана Етна на брега на Йонийско море. Според местните, там първо е имало гръцки град, който е изчезнал, а по римско време е бил създаден друг град – Акис. През Средновековието е построена крепостта Ачи Кастело, около която е издигнат град, който е имал различни имена по време на различните си владетели.

След силно земетресение, местните построяват нов град на име Акила, който е основан в края на 14-и век. Това е началото на днешния град Ачиреале, а единствената останка от стария град е готическата порта на катедралата. Ачиреале дори се е развил като търговска сила, но това е продължило до 1693 г., когато е ударен от унищожително земетресение.

В наши дни Ачиреале привлича туристи целогодишно, поради няколко причини. В града има красиви архитектурни забележителности като катедралата на Ачиреале, неоготическата църква „Сан Пиетро“, бароковата „Сан Себастиян“, както и местната семинария. В църквата „Сан Биаджо“ има реликви от свети Габриеле Алегра – католически свещеник, известен с това, че превел Библията на китайски.

Сред другите забележителности на града са големите обществени паркове Вила Белведере и Парко деле Терме, резерватът Ла Тимпа със страхотните си гледки и главният площад Пиаца Дуомо с множество красиви барокови сгради като Палацо Пениси и Палацо Модо от 17-и век, както и Палацо Мусмеци от 18-и век. Бившата крепост на града Фортеца дел Токо пък сега е природен парк.

Ачиреале е известен със своето изкуство и художници, а там се намира и най-старата художествена академия на Сицилия - Accademia dei Dafnici e degli Zelanti. От друга страна, местните са известни като големи веселяци и техният карнавал две седмици преди Заговезни е считан за най-добрия в Сицилия. Най-ранните записки за това тържество са чак от 1594 г.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Виж още:

Почивка в Анталия

Почивка на остров Корфу

Почивка в Бодрум

>
26 февруари 2020 г.

Тагове

архитектура

изкуство

карнавали

крепости

летен туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти