Начало / Статии / Статии - Италия

Ното - барок и коктейли на остров Сицилия

Автор

/

Град Ното е бароково бижу на остров Сицилия, до което се стига сравнително бързо и лесно от Катания или Сиракуза (с влак, а още по-лесно - с кола под наем). Градът не е особено голям, а центърът е доста компактен. Повечето хора минават транзитно за няколко часа или остават една вечер тук. Моят съвет е да останете поне за една нощувка, за да се насладите на вечерно осветените катедрали и църкви, както и да дегустирате възможно най-много местни вина и коктейли в баровете на стъргалото, където след 18-19 часа започва епичен happy hour.

След като вече имате най-важната информация, да споменем и основните забележителности в Ното.

Бароковото сърце на Ното

Един от най-впечатляващите барокови градове в Италия, Ното е под закрилата на ЮНЕСКО. Златистожълтият цвят на дворците и църквите сякаш излъчва своя собствена светлина и по залез градът се облива в нереално сияние. Главната катедрала на Ното е кацнала на върха на впечатляващо стълбище, а почти срещу нея се намира църквата Сан Карло. Запомнете това име, защото стълбището към камбанарията на църквата Сан Карло ще ви отведе до тераса с невероятна гледка към катедралата и част от главната улица на Ното.

Най-много си заслужава да сте тук през май, когато се провежда традиционният фестивал на цветята Инфиората (Infiorata), а гледката отвисоко към покритите с цветен килим улици е възхитителна

Любопитен факт е, че Ното е изцяло построен наново след мощно земетресение през 1693 г. което срива града до основи. Основните улици на града са ориентирани в посока изток - запад, за да са целодневно облени в слънчева светлина.

На плаж в Ното

Ното не се намира на брега, но ако искате да отидете на плаж, само на 7 км се намира Лидо ди Ното - плажна ивица с прекрасен пясък, предостатъчно чадъри и шезлонги, плажни барове, продавачи на гранита и крайбрежни ресторантчета. До плажа се стига с кола, с местния автобус, който се движи през плажния сезон или на стоп (както направихме ние поради липсата на кола или автобус и наличието на авантюризъм в излишество). В радиус от 20 км има още малки плажчета, част от тях почти безлюдни.

Къде: Ното се намира в югозападния ъгъл на Сицилия - район, в който туристите са доста по-малко в сравнение с Таормина, Катания и Палермо, но имате достатъчно култура и плажове подръка. За happy hour-а по главната улица вече ви казах.
Наблизо са други сицилиански градчета, които си струват да бъдат посетени, като града на шоколада Модика, и Рагуза - още един приказен бароков град, кацнал на хълм.  

Виж актуалните оферти за пътуване до Сицилия!

15 юли 2021 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН