Начало / Статии / Статии - Италия

Ното - барок и коктейли на остров Сицилия

Автор

/

Град Ното е бароково бижу на остров Сицилия, до което се стига сравнително бързо и лесно от Катания или Сиракуза (с влак, а още по-лесно - с кола под наем). Градът не е особено голям, а центърът е доста компактен. Повечето хора минават транзитно за няколко часа или остават една вечер тук. Моят съвет е да останете поне за една нощувка, за да се насладите на вечерно осветените катедрали и църкви, както и да дегустирате възможно най-много местни вина и коктейли в баровете на стъргалото, където след 18-19 часа започва епичен happy hour.

След като вече имате най-важната информация, да споменем и основните забележителности в Ното.

Бароковото сърце на Ното

Един от най-впечатляващите барокови градове в Италия, Ното е под закрилата на ЮНЕСКО. Златистожълтият цвят на дворците и църквите сякаш излъчва своя собствена светлина и по залез градът се облива в нереално сияние. Главната катедрала на Ното е кацнала на върха на впечатляващо стълбище, а почти срещу нея се намира църквата Сан Карло. Запомнете това име, защото стълбището към камбанарията на църквата Сан Карло ще ви отведе до тераса с невероятна гледка към катедралата и част от главната улица на Ното.

Най-много си заслужава да сте тук през май, когато се провежда традиционният фестивал на цветята Инфиората (Infiorata), а гледката отвисоко към покритите с цветен килим улици е възхитителна

Любопитен факт е, че Ното е изцяло построен наново след мощно земетресение през 1693 г. което срива града до основи. Основните улици на града са ориентирани в посока изток - запад, за да са целодневно облени в слънчева светлина.

На плаж в Ното

Ното не се намира на брега, но ако искате да отидете на плаж, само на 7 км се намира Лидо ди Ното - плажна ивица с прекрасен пясък, предостатъчно чадъри и шезлонги, плажни барове, продавачи на гранита и крайбрежни ресторантчета. До плажа се стига с кола, с местния автобус, който се движи през плажния сезон или на стоп (както направихме ние поради липсата на кола или автобус и наличието на авантюризъм в излишество). В радиус от 20 км има още малки плажчета, част от тях почти безлюдни.

Къде: Ното се намира в югозападния ъгъл на Сицилия - район, в който туристите са доста по-малко в сравнение с Таормина, Катания и Палермо, но имате достатъчно култура и плажове подръка. За happy hour-а по главната улица вече знаете.
Наблизо са други сицилиански градчета, които си струват да бъдат посетени, като града на шоколада Модика, и Рагуза - още един приказен бароков град, кацнал на хълм.  

Вижте актуалните оферти за пътуване до Сицилия!

>
04 юли 2023 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти