Начало / Статии / Статии - България

Древният път ВиаДиагоналис – най-старият жив град на Европа

Автор

/

Ако сте любител на културата, историята и археологията, непременно трябва да посетите шестия най-стар жив град в света и най-древен - в Европа. Неслучайно, мотото на този уникален град е „Древен и Вечен”. Градът, построен в падината на седемте си уникални тепета и разположен на древния път „ВиаДиагоналис”, свързващ Рим и Константинопол, е и един от най-богатите  исторически райони в Европа. Тук, повече от 8 000 години, различни древни цивилизации са намирали дом, средище и място за развитие на своите култури.

         Асенова крепост - нощна панорама

Районът, обхващащ Пловдив, Асеновград и Родопи, обединен чрез общото название - „ВиаДиагоналис“, съчетава в себе си уникални природни дадености и огромна историческа и културна стойност, бидейки същевременно, носител и на античния дух, и на съвремието. „Пловдив заслужено се определя и като „перлата” на Балканите.

Пловдив днес е вторият по големина град в България с половин милион жители и е важен икономически и културен център в региона. Той е и университетски център със своите 7 университета и 2 колежа и над 40 хиляди студенти. Успоредно с това съвременно излъчване, градът  носи и магнетичната атмосфера на античността, която струи от всяка сграда, храм или площад в историческия център. Изключителният стар град в сърцето на града, прекрасните антични паметници, красивата европейска архитектура от 19 и 20 век оформят един прекрасен микс от епохи, култури, етноси и религии.

Районът - Пловдив, Асеновград, Родопи е не само културно-историческо средище, но и религиозен център, приютил в разбирателство различни вероизповедания и религиозни обекти. Tова е място, което ще те накара да усетиш духа на античността, докато си потопен в ежедневие на съвременния град, място, което ще ти позволи да стъпиш върху историята, загледан в бъдещето, място, в което би намерил уединение и вдъхновение, но би споделил и с приятелите си...

„Пловдив@ВиаДиагоналис” - Елате с приятели!

Свържете се с нас:

Туристически информационен център (Централен офис) – пл. „Централен” 1, Пловдив, 4000
тел./факс: +359 (0) 32/656 794, тел. +359 (0) 32/620 229; tourism@plovdiv.bg; www.visitplovdiv.com

 Вижте още: Асенова крепост - легенда, кацнала на реката

>
13 януари 2014 г.

Тагове

антични градове

антични театри

идеи за уикенд

културен туризъм

романтика

романтични градове

романтични места

семеен туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти