Начало / Статии / Статии - Гърция

Урануполи - почивка в Гърция на едно кафе време от границата

Автор

/

Почивка в Урануполи е вашето нещо, ако харесвате малки градчета и  да си пиете узото с бриз в косите, а близостта до светите земи на Атон е бонус за религиозните. 

Урануполи е в голяма степен типично крайбрежно градче в континенталната част на Гърция, поне що се отнася до дългата плажна ивица с хубав пясък. Хубавото на Урануполи е, че се намира на Атон, най-източния ръкав на Халкидики, който и до днес остава почти незасегнат от масовия туризъм. Тук продавачите в магазинчетата и зарзаватчийниците са ухилени от ухо до ухо, дори и да говорят само гръцки. Порциите в заведенията са огромни. Има си и многобройни таверни, рибни ресторанти и барове на първа, втора и всякаква друга линия от плажа. Но това не е всичко. 

Урануполи - оттук отплават фериботите за Света гора

В градчето правят впечатление многобройните магазини за икони, религиозни предмети и реликви, както и фактът, че Христос ви гледа почти отвсякъде, включително от тентите на таверните (вероятно следи колко узо поръчвате). Причината е, че от пристанището в Урануполи тръгва фериботът, който отвежда поклонниците до атонските манастири (за това е необходимо специално предварително разрешение от Света гора). Ако нямате разрешение, но сте любопитни, от Урануполи може да се качите на корабче за панорамна обиколка около бреговете на Атон - рекламите за круизите до Атон са на всяка крачка. 

Друг вариант за еднодневна екскурзия от Урануполи е да вземете ферибота за остров Амулиани - малък, да не кажа миниатюрен остров с няколко къмпинга и едно село. Чудесен за каяци, разходки с лодки и морски разходки за обяд по близките островчета.

Интересно е, че Урануполи е съвсем младо селище - основано е през 1922 г., когато от Света гора отстъпват част от земите си за заселване на гръцки бежанци от Мала Азия. Хората тук си изкарват хляба с риболов и с туризъм. А някои и със сладкарство. Сериозно. Ако обичате сладко, непременно попитайте за двете сладкарници в Урануполи - намират една до друга и ще ви се прииска да изкупите всичко по витрините. Ако сте на диета, не ходете, но кой пък ходи в Гърция на диета?!

Къмпинг Урануполи

Малко преди самия град Урануполи ще минете покрай едноименния къмпинг, който спада към малките семейни места, които имат потенциал да станат пренаселени във високия сезон, но са чудесни в началото на юни и някъде през септември. Къмпингът е със собствен малък плаж и собствен плажен бар с таверна на плажа. 

Как се стига до Урануполи

“На едно кафе време от границата” е наистина малко пресилено, но в сравнение с по-далечните гръцки острови като Санторини или Родос си е направо нищо и половина. От границата при Кулата или от Маказа ще ви трябват около 3 часа спокойно шофиране да стигнете до Урануполи. Пътят става тесен и с повечко завои чак при последните километри - Урануполи е последното населено място преди границата с Атон, така че е нормално.  

Всички снимки: © Мария Ангелова/NasamNatam.com 

Виж още:

Почивка в Аспровалта - море и спокойствие по гръцки
Манастирите на Метеора - каменна гора и нейните древни обитатели

Вижте оферти за почивка в Гърция!

>
31 юли 2023 г.

Тагове

острови

плажове

гръцки острови

лято

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти