Начало / Статии / Статии - Гърция

Йерисос, Халкидики - дълъг плаж почти само за теб

Автор

/

Атон е най-малко туристическия от трите ръкава на полуостров Халкидики, което е колкото минус, толкова и плюс. Тук няма средни и големи градове и курорти, но няма и тълпи и тълпища от туристи. Ако търсите тихо и блажено място да прекарате лятната си почивка, Атон е вашето място. Много вероятно е и тъкмо в градчето Йерисос да е точният ви ваканционен адрес (тук може да потърсите хотели в Йерисос).

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Плажове в Йерисос

Градче е доста силно казано за населено място, което има десет на десет кръстосани улици, но затова пък Йерисос разполага с чудесен дъъълъг и тесен плаж с още по-чудесен златист пясък и поръбен със сянка от кипариси. Дори да нямате чадър, в най-жежките часове на деня можете да се скриете на сянка под някое дръвче. Има и зони с чадъри, но свободното място е много и е твърде рехаво населено дори и в пиковия сезон.

И една тайна от местните - ако се случи по крайбрежието на Йерисос да е ветровито, просто отидете от западната страна на ръкава - плажа на Ксиропотамо например се намира само на 6 км и там ще е тихо.

Успоредно на плажа на Йерисос се е проснала равна и също частично сенчеста алея с пейки, идеална за велосипеди и бутане на детски колички, а на следващата линия са плажните барове, където можете да отпивате изстудена рецина и ледено узо с гледка към синьото море (много синьо, синьо като от картичка).

Заведения в Йерисос

Следва редица с крайбрежни таверни и ресторанти. Ние последвахме инстинкта на професионалния турист и седнахме в това заведение, в което имаше най-много местни - “Зорба Гърка”. Не сбъркахме, ама никак не сбъркахме. Риба, калмари, октоподи, огромни салати и хляб със зехтин - толкова вкусен, че го погълнахме преди изобщо да дойде основното ядене. Не може да ни вини човек, че така и не пробвахме никой от другите ресторанти наоколо.

Всеки вторник има пазар на местни производители, като много от нещата са по-евтини от продуктите в супермаркетите в Йерисос.

История в три реда

Макар че едва ли ще предположите от пръв поглед, Йерисос съществува от повече от хилядолетие, предимно като част от Атон и религиозната дейност, която се случва там. Преди около век силно земетресение срива почти до основи Йерисос и той е построен наново, малко встрани от древното селище.

Какво да видите около Йерисос

В Йерисос няма какво да се прави освен да се плажува, яде и пие. Наблизо обаче имате варианти за разходки. Може да отидете до село Трипити (8 км) и оттам да хванете ферибота за остров Амулиани (малък остров с едно село и няколко къмпинга, идеален за плаване с каяци). На 15 км е Урануполи, последното населено място преди границата с автономната монашеска република Атон и мястото, от което потеглят корабите с поклонници към Светите земи. Там можете да се качите и на панорамен круиз около бреговете на Атон.

Полезна информация

Йерисос (Ierissos) се намира на 160 км от Солун, на 180 км от границата при Кулата, на 250 км от границата при Маказа и само на 10 км от границата на Гърция с автономната Атонска монашеска република.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Халкидики!

Вижте още:

Почивка на остров Тасос

>
03 април 2024 г.

Тагове

плажове

семеен туризъм

любопитно

летен туризъм

романтично

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти