Начало / Статии / Статии - САЩ

Блус музиката в Чикаго

Автор

/

След Ню Йорк Сити, Чикаго е най-жизнената културна столица на Америка, като музиката е онова, което най-често ни идва на ум като негов главен принос. Чикагският симфоничен оркестър е една от най-големите културни институции на страната (прекрасно изживяване са концертите му в неговото традиционно място или на летния фестивал „Равиния“ в Норт Шор), а Чикагският джазов фестивал привлича огромни тълпи всеки август.

Чикагски блус фестивал - САЩ

Но музиката, от която градът е почти неотделим от 30-те години на ХХ в., е блусът, една от най-американските форми на изкуство. Смесица от африкански и ев- ропейски музикални традиции, развила се в Юга по време на робството, блусът идва на север с миграцията на афроамериканците, придвижвайки се от селските райони по делтата на Мисисипи към опасните улици на чикагския „Саут Сайд“, където той е електрифициран и преоформен в отчетливо градска музика, процъфтяваща през 50-те години. Звездата му помръква с появяването на „Мотаун“ и рокендрола, но днес той отново е във възход, блус клубовете в града са пълни с публика от различни поколения и раси.

Всеки май (или в началото на юни) четиридневният Чикагски блус фестивал се провежда на шест сцени в Грант Парк с изглед към езерото, където почитателите на музиката се наслаждават на поразителната гледка на чикагския хоризонт, оформен от високите сгради. Това е най-големият блус фестивал в Америка, с над 70 представления, привличащи публика от цял свят.

Всеки, който е някакво име в джаза, е свирил тук, включително Рей Чарлс, Би Би Кинг, Шърли Кинг, Стиви Рей Вон и Рут Браун. Но не е необходимо да чакате фестивала, за да чуете прекрасен блус в Чикаго. По всяко време на годината можете да идете в Саут Енд, мястото, откъдето е започнал той, и, с някои изключения, мястото, където все още се намират най-добрите блус клубове. Местната легенда Бъди Гай (наречен най-добрият сред живите китаристи от Ерик Клептън) свири от време на време в своя едноименен клуб на южния Лууп, а освен него има множество други клубове в „Саут Енд“ с изпълнители, заради които обиколката си струва въпреки крайния квартал.

Къде: Чикаго, САЩ.
Най-добро време: 4 дни в края на май или началото на юни.

>
26 май 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти