Начало / Статии / Статии - САЩ

Лейк Пауъл - голям каньон, пълен с вода

Автор

/

Представете си най-доброто от Запада – неговите чепати дънери, стени от червени скали, сюрреални шпилове и извънземни, скулптирани от ерозията пейзажи – и към това прибавете вода. Това е Лейк Пауъл: дълго 298 км изкуствено езеро, създадено при изграждането на язовирната стена на Глен Каньон, която е предложена през 20-те години, започната през 50-те и завършена през 60-те години на ХХ в, макар до 1980 г. синьо-зелените води на река Колорадо да не са били достатъчни, за да запълнят капацитета на езерото.

Езерото Лейк Пауъл - САЩ

Това е второто по големина изкуствено езеро в страната след Лейк Мийд в пустинята Мохаве, щата Невада. Наречено на майор Джон Уесли Пауъл, който за първи път е картографирал местността през 1869 г., езерото се разпростира в един югозападно-североизточен полумесец през границата между щатите Аризона и Юта (град Пейдж,близо до Финикс), обхващайки над 90 разклонени каньона (някои до 16 км широки), които заедно формират брегова линия от почти 3200 км – по-дълга от целия тихоокеански бряг на САЩ. Няма път по неговия зигзаговиден ръб, така че разглеждането му чрез корабче е не само най-приятният, но и единственият реален начин да опознаете богатствата на езерото, които включват безброй изолирани пясъчни заливчета, където може да си устроите пикник или лагер.

Екскурзии с корабчета и круизи по каньона тръгват от три от петте яхтклуба на езерото, лесно е да наемете и хаусбот [корабче, приспособено за живеене, нещо като плаваща вила] – тук има към 400, за 6 до 12 души. Много неща са потопени от (все още) спорното изграждане на езерото, но за щастие най-посещаваната гледка на Глен Каньон е оцеляла: Рейнбоу Бридж, наречена от индианците навахо „Дъгата, превърнала се в камък“, масивна, но изящна каменна арка, висока 88 и широка 83 метра, на 50 езерни мили от яхтклуба „Уауип“. Сега национален паметник, тя е най-високият известен природен каменен мост и само едно от хилядите потвърждения, давани от езерото, че Природата е създавала най-възвишеното изкуство на планетата.

Къде: Лейк Пауъл е част от националната зона за развлечения „Глен Каньон“, на 5 часа път с кола северно от Финикс; ежедневни полети свързват Финикс с Пейдж, най-големия град в областта. Яхтклубът „Wahweap“ (11 км северно от Пейдж) е най-добре оборудваният.
Най-добро време: юни-октомври за водни спортове; април, юни и октомври-ноември за риболов. Най-горещите и най-оживени месеци са юли-август.

>
24 септември 2010 г.

Тагове

езера

Забележителности наоколо

Избрани оферти