Начало / Статии / Статии - САЩ

Художественият институт в Чикаго

Автор

/

Чикаго, типичният американски голям град, е достойният дом на една от най-важните художествени институции на страната, с една от най-големите колекции в света– над 225 000 творби, разпределени в десет подредени с изтънченост департамента. Две от най-разпознаваемите американски картини са тук: Американска готика на Грант Уд (зъболекарят на Уд позира за държащия вила фермер, а сестрата на художника за дъщерята, стара мома, до него) и Нощни птици от Едуард Хопър, изобразяваща самотни клиенти в аскетичната обстановка на работещо цяла нощ заведение.

Художественият институт в Чикаго - САЩ

Колекцията от сюрреалистични платна от световна класа включва Пронизано време (La durée poignardée) на Рене Магрит, но музеят е вероятно най-прославен заради своята колекция от френски импресионисти и постимпресионисти, ненадмината по качество от никоя друга американска колекция и включваща такива знаменити картини, като поантилисткия шедьовър на Сьора Неделна разходка на остров Гранд Жат – 1884 и серия от Купи сено от Моне (шест са изложени през повечето време).

Потоците ученици и одобрителната смълчаност на посетителите са свидетелство за любовта на чикагците към техния музей, който има най-много членове от всички художествени музеи в САЩ. Неговата столетна сграда в ренесансов стил е една от безбройните причини за статута на Чикаго като световна столица на архитектурата през ХІХ и ХХ в.

За капак на посещението може да се отбиете за малко във впечатляващия магазин на музея или да отдъхнете в ресторанта на открито (отворен юни-септември), или пък в елегантния ресторант на закрито „Рестърънт он дъ Парк“, обкръжен от зеления Грант Парк, едно от най-прелестните местенца в Чикаго.

Къде: Художествен институт, Чикаго, САЩ.
Най-добро време: във вторник е отворено до 20 часа.

>
09 май 2011 г.

Тагове

любопитно

музеи

сгради

Забележителности наоколо

Избрани оферти