Начало / Статии / Статии - САЩ

Арунс - по-добър от Банкок

Автор

/

Повече Париж, отколкото прерия, с над 7000 ресторанта и галактика от звездни майстор-готвачи, Чикаго се радва на нарастваща репутация като гастрономическа дестинация от световна класа.

Сред най-добрите места е „Арунс“, витрина на тайландската кухня като творческа висша гастрономия – концепция, която не е съществувала, преди това място да бъде открито в средата на 80-те години на ХХ в.

Собственикът/готвачът Арун (който умно е избегнал да използва фамилията си – Сампрантхавиват – за името на ресторанта) е смятан от критици, колеги готвачи и възхитени редовни клиенти за гений и художник заради неговата изискана, с много усет направена интерпретация на деликатните и сложни вкусове на родната му кухня – но той не стига до статуса на готвач знаменитост по обичайния начин.

Роден и израснал в една каучукова плантация в Тайланд, Арун идва в Чикаго, за да прави докторат по азиатска политика, но докато е тук, бива насърчен от приятели да участва като партньор и главен готвач в един тайландски ресторант, въпреки пълната липса на опит в кухнята.

Работата пропада, но Арун напредва сам и след около година похвалите започват да се сипят. Днес любезният и гостоприемен мистър Сампрантхавиват (пишещ стихове в моментите на спокойствие), който отбягва изгодните възможности да разшири ресторанта си и или да открие клонове в други градове на Америка или в чужбина, остава на своя първоначален елегантен, ако не и известен адрес в Ървинг Парк, където неговите роднини и майка му попълват силите в кухнята.

Други майстор-готвачи идват редовно, за да бъдат изумени, а редовните клиенти, които смятат, че тук тайландската кухня е по-добра, отколкото в най-добрите ресторанти на Банкок (минус неудобствата по пътуването със самолет), не са далеч от истината.

Къде: Чикаго, Илинойс, САЩ
Най-добро време: целогодишно (затворен в понеделник)

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Перу

Екскурзия в Куба

>
30 ноември 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти