Начало / Статии / Статии - САЩ

Обиколката Франк Лойд Райт- Оук Парк жив музей на прерийната школа

Автор

/

Каквото е Париж за кулинарното изкуство и Флоренция за изкуството на Ренесанса, това е Чикаго за архитектурата от края на ХІХ и ХХ в.– неговият център представя пълна хронология на движещите сили през този период, от Луис Съливан до Мис ван дер Рое.

Трябва да се насочите към близкото предградие Оук Парк обаче, за да видите ранния свят на Франк Лойд Райт, самоукия вундеркинд, който основава Прерийната школа в архитектурата. Извлякъл вдъхновението си от хоризонталността на Великата прерия, той става най-прославеният американски архитект – и вероятно най-големият в света (както Райт сам твърди в едно интервю).

Необичайно предградие, Оук Парк отразява гения на Райт в концентрацията от две дузини частни къщи и сгради, проектирани или обновени между 1889 и 1913 г. В съвкупност тези домове (и няколко в съседния Ривър Форест)показват какъв ще стане младият Повечето от тези къщи – включително забележителният „Мур Дугал“ от 1885 г. (333 Forest Avenue), радващият се на най-широко признание, проектиран от Райт дом в света – са частна собственост днес. Притежават ги ревностни почитатели на Райт, които ги поддържат във великолепен вид; те обикновено не са отворени за публиката (с изключение на провеждания в средата на май „Райт Плюс Тур“), но разглеждането им отвън е достатъчно удоволствие.

Ако искате да разберете какъв е интериорът им, имате два главни избора: домът и студиото на Франк Лойд Райт и „Юнити Темпъл“. Трийсет и три годишен, току-що оженилият се Райт си построява къща в Оук Парк през 1889 г., а през следващите години тя се превръща в своего рода лаборатория, опитно поле и дом за неговото семейство, което скоро ще включва шест деца.

Райт проектира и повечето от мебелите тук, така че едно посещение обещава прозрения за механизмите на неговия забележителен ум. Самият архитект смята, че неговият шедьовър е „Юнити Темпъл“, унитаристка енорийска църква, която той проектира през 1908 г. и на която е енориаш; Райт я нарича свое „малко бижу“. Наблизо „Чейни Хаус“ предлага рядката възможност да пренощувате в сграда на Райт. Архитектът проектира дома през 1903–1904 г., но една вероятно по-значима дата е 1909 г., когато Райт отпрашва за Европа с мис Чейни, забърквайки един от най-големите скандали на времето.

Къде: Чикаго, Илинойс, САЩ

Кога: целогодишно

>
25 юли 2012 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

паркове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти