Начало / Статии / Статии - България

Какво да видим в Созопол и околностите му?

Автор

/

Созопол е един от най – популярните черноморски курорти в България и е най – старият град в този район. Историята му е дълга и интересна, а места, които може да посетите там са доста.

Интересен е старият град на Созопол, който е обявен и за археологически и архитектурен резерват. Там може да видите около 180 стари къщи, които оформят резервата, Каменните им постройки ще ви запленят изцяло. Всяка къща носи своята история. Някой от по – известните къщи там са „къщата на Курдите“, „къщата на Тодор Загоров“ и др.

През средновековието Созопол е бил ограден с крепостна стена и кули на нея. Те са били доизграждани с течение на годините, но днес са запазени само части от стената. Някои от останките достигат до 3 – 4м.

Музеи в Созопол

Археологическият музей е една от забележителностите, които не бива да се пропускат. Основан през 1978г. в него ще намерите артефакти от различни части в Созопол и околностите му.  Самият музей е разделен на две части – археология и християнско изкуство.

Художествената галерия се намира в сградата на т.нар. Старо училище, което е и паметник на културата. Галерията е основана през 1991г. Там можете да видите картини живопис или графика и скулптури, от различни материали, на български и чужди автори.

Остров Свети Иван

Остров Свети Иван е най – големият от петте острова, които се намират на българското Черноморие. Намира се на около 900м от стария град на Созопол. На него има разположен фар, който упътва корабите в Бургаския залив. Тук можете да видите 70 различни вида птици, като някой от тях са записани в Червената книга на България. Интересни са сребристите чайки.

Там се намира и храмът „Св. Богородица“, който е строен няколко пъти поради разрушаването му. Той е обявен за царски, тъй като в него се е венчал българския цар Тодор Светослав.

Може да стигнете до него, предприемайки отпускаща разходка с лодка.

Църкви и параклиси в Созопол

В Созопол има множество църкви и параклиси, които можете да посетите.

Св. Георги“ е най – голямата църква в Созопол. Тя е построена в началото на XIX век. „Св. Богородица“ е построена през XV век и е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Задължително я посетете. Там ще усетите могъществото на религията и вярата.

Параклисите, които можете да разгледате в миналото са били църкви, които са разрушени по време на турското робство. На техните места са построени параклиси, които да напомнят за изминалите времена и да събуждат християнството в нас. Някои от тях са „Св. Атанас“, „Св.Димитър“, „Исус Христос“, „Възнесение“ и др.

Природните забележителности около Созопол

От природните забележителности не бива да се пропускат националния парк „Ропотамо“  и резерватите „Водни лилии“, „Змииския остров“ и „Аркутино“, които се намират по поречието или на устието на река Ропотамо. Това са изключителни места, които са защитени обекти.

В паркът „Ропотамо“ ще имате възможността да видите уникални творения на природата като лимана на река Ропотамо, скални феномени, блатото Аркутино и много други неща. Разположен е на 50км южно от Бургас.

Резерватът „Водни лилии“ носи това име, защото там може да намерите множество водни лилии и блатни кокичета.

Резерватът „Змийски остров“ е наречен така, поради наличието на множество водни змии. Той представлява малък остров близо до брега на морето на устието на река Ропотамо. Не може да бъде посетен, тъй като е заграден с желязна ограда.

Резерватът „Аркутино“ е организиран около блатото Аркутино, откъдето идва и името на резервата. Там има и водни лилии, папур и тръстика. Разбира се, има и прелетни и водоплаващи птици.

Виж актуалните оферти за Созопол!

>
02 юни 2010 г.

Тагове

крепостни стени

маршрути

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти