Начало / Статии / Статии - Гърция

Делфи - най-прочутият оракул на античността

Автор

/

Повече от 1000 години Делфи е бил седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият Аполон. На седмия ден всеки месец една мъдра жрица-пития изпадала в транс и произнасяла своите загадъчни пророчества пред жреците, които повторно ги произнасяли като енигматични загадки, които могат да бъдат тълкувани по много начини. Хората чакали тук дни наред, с молители, дошли от цяла Гърция и отвъд нея.

Селяни и световни водачи се съветвали с оракула, дарявайки животни, които да бъдат принесени в жертва и очакващи да получат отговорите на въпросите си, записани върху каменни плочки (много от които са оцелели). Все още мистерията отеква в Делфи. С ефектно местоположение между две розови скални фасади и на фона на скалистия връх Парнас, за него казват, че е основан от Зевс, водача на всички богове, който определя това място като центърът на вселената.

Един камък, омфалос, все още бележи мястото, смятано от древните за пъпа на света, където жрицата сядала, за да получи прочутото пророчество. Над останките на основите на дорийския храм на Аполон все още стои добре запазен театър от ІV в., някога мястото на прословутия Питийски фестивал, който, подобно на олимпийските игри, бил на всеки четири години. Нататък един път води към стадиона, най-добре запазения в цяла Гърция.

Не пропускайте музея тук, малка, но чудесна колекция, даваща възможност за надзърване в някога удивителната съкровищница на Делфи. Знаменитата бронзова статуя в естествена големина на колесничар датира от времето на амфитеатъра и стадиона и е символ на Питийските игри.

Къде: 188 км северозападно от Атина.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка в Халкидики

Екскурзия в Лефкада

Почивка в Закинтос

>
11 август 2010 г.

Тагове

древни градове

руини

Забележителности наоколо

Избрани оферти