Начало / Статии / Статии - Гърция

Лутраки Позар – джакузи с минерална вода насред гората

Автор

/

Лутраки Позар, или както са известни още Пожарски бани, е природен феномен, който ще ви позволи да се отпуснете в горещ минерален извор насред широколистна гора, като само на метри от вас тече буйна река с леденостудена вода.

Още от най-древни времена тези минерални извори насред гората са били посещавани от древните гърци. Те са си правели вани от речни камъчета, като за всеки посетител е имало отделна вана. Представете си картината: река с леденостудени води, а до нея минерален извор с температура 37 градуса и естествени балончета като в джакузи.

Полезните свойства на изворите били позабравени с вековете, докато през 1847 г. в Италия било официално обявено, че водата е терапевтична. Новината от Ботуша накарала много гърци да се заселят около изворите и да създадат днешния град Лутраки. През 1928 г. мощно земетресение изравнява града със земята, но гърците не се предават лесно. Те изграждат града си наново, като с част от строителния материал от разрушените къщи „завземат“ част от морето и създават там огромен парк. Днес освен естествените басейни, има и изградени закрити басейни с топла и студена вода, както и спа центрове. Входът за тях е символичен – между 2 и 5 евро.

Лутраки е разположен на Коринтския залив, което означава изобилие от красиви гледки, на които да се наслаждавате. Къщите в града са предимно на по няколко етажа, спретнати, с цветя по прозорците. На улица Лекас има няколко запазени исторически сгради, сред които и хотел „Палас“, от 20-те години на миналия век. Не пропускайте да разгледате и манастира Осиос Патапиос (на 10 км от града). Атина е на 80-ина километра.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
27 август 2021 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

екзотика

идеи за уикенд

лукс

романтика

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти