Начало / Статии / Статии - Гърция

Гръцката гордост Нафплион

Автор

/

Старата гръцка столица Нафплион е сред най-очарователните и красиви градове в страната. Намира се в Арголическия залив  - на 170 км на юг от Атина и на 60 км от Коринт, където Коринсткият канал откъсва най-южната част на Балканския полуостров и го превръщ в остров Пелопонес. Нафплион е била столица до 1834 г. там е убит първият губернатор на модерната гръцка държава Йоанис Каподистрас.

Нафплион - Гърция

През 19-ти век градът е важна османска крепост, а след завладяването му от гърците се превръща в революционно селище, а по-късно и в столица през 1829г.  Туризмът се развива едва през 60-е години на 20-ти век и днес е предпочитана дестинация за много чужденци. Градът има два плажа, училища, лицеи, църкви, футболен отбор и красив площад. Достъпът до Атина е бърз и лесен с влак или кола.

Напфлион е модерен курорт, но е запазил и много от архитектурните си паметници и исторически забележителности. Уличките са тесни, къщите са във венециански стил. Обстановката е чиста и подредена. Същевременно градът разполага с луксозни хотели и частни квартири.

Арголическият залив е осеян със стръмни брегове, по които растат красиви макове, кактуси, алое и какво ли не. Крайбрежната улица носи името на гръцката национална героиня Ласкарина Бубулина. Била е омъжена за двама крупни корабостроители, имала е 9 сина и собствен флот. А за управлявания от нея кораб “Агамемном” се говори, че е би най-големият в тогавашния гръцки флот.

Напфлион е много цветен град. В строителството преобладава червено-кафявия цвят. Площадите са квадратни, като централният се казва “Синтагма”. Интересна е историята на кметството. По време на османското владичество е било джамия, в следосвобожденския период е сградата на парламента, а в днешни дни – кметство. В другия край на площада е археологическият музей на възраст близо 3 века.
Църквите в града са разнообразни като архитектура. Те са съчетали венециански аркади и камбанарии, византийски елементи, бели мраморни колони в дорийски стил и др.

Забележителните места за посещение се намират в непосредствена близост до града. Там са останките от древна Микена, крепостите Акронапфилия и Паламиди, замъкът Торун и микенската цитадела Тиринт (която е паметник на световното наследство на ЮНЕСКО).  В Напфлион има и нощен живот. Ще бъдете посрещнати много радушно в местните таверни, ресторанти, кафенета и дискотеки.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка в Олимпийска ривиера

Екскурзия в Атина

Екскурзия в Лефкада

>
25 октомври 2010 г.

Тагове

древни градове

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти