Начало / Статии / Статии - Перу

Десет места, на които да заведете децата си

Автор

/

Езерото Титикака - Боливия

Езерото Титикака

За деца над 6 год.
Копакабана, Боливия и Пуно, Перу

Децата ще говорят постоянно за предстоящото пътуване до Титикака (lake Titicaca), най-малкото за да повтарят забавното име на езерото. Ще престанат да се кикотят, когато отидат там и бъдат пленени от дълбоките тъмносини води на езерото и върховете около него.

Езерото Титикака е мистериозно и свято място. Тук, в мъглите над водите, където се намира острова на Слънцето, са родени Адам и Ева на инките (Манка Капак и Мама Окло). Можете да посетите това място с лодка от Копакабана, Боливия. На самия остров разгледайте руините на Чинкана – каменни лабиринти, построени за отците на инките. По пътя обратно минете през Чалапампа, за да видите скалата, оформена като пума. По-нататък погледнете надолу и вижте двата големи отпечатъка на крака. Според местните предания те са оставени от слънцето, когато то слязло на земята за раждането на Манка Капак и Мама Окло. Интересен и острова на Луната.

Остров Кауаи

За всички възрасти
Кауаи, Хаваи

Когато става дума за плажове, няма по-подходящо място от Хаваиските острови. Кауаи (Kauai) притежава много и невероятни плажове. С неговата тропическа растителност, златен пясък, скали, надвесили се над океана и ниски здания, Кауаи е мечтата на хората, обичащи плажовете.

Само няколко човека могат да устоят на изкушението на плажа Ханали на северния бряг – 3 км плажна ивица със сравнително спокойно море, подходящо за плуване, места за почивка – дори и всяко дете ще се влюби в този плаж. Разбира се, понякога може да е трудно да си намерите място, където да разположите хавлиите си, но има и доста деца, с които вашите да строят пясъчни замъци.

Най-добрият семеен плаж на Кауаи е Поипу.

Остров Фрейзър

За деца над 4 години
Куинсланд, Австралия

Остров Фрейзър (Fraser Island) се намира до брега на Куинсланд, Австралия, на юг от големия бариерен риф. Той е най-големия пясъчен остров и разполага с брегова ивица от 120 км. Единственият проблем е....., че не можете да плувате там, поради големите популации на акули. Влезте навътре в острова и там ще намерите много места за плуване.

Има 100-тина малки езерца, които разполагат със свои собствени плажове около тях. Искрящо синьото езеро Макензи се появява, когато извиращата вода напълни вдлъбнатините между дюните.

Остров Фрейзър е непретенциозен, той е за хората, които обичат дивата природа. Тук няма градове, има едва няколко сгради и 2 места, които могат да се нарекат курорти. Това е място за къмпинг, за разходки из евкалиптовите гори и за риболов. От август до октомври можете да видите перките на китове, които се отправят към Антарктида.

Антигуа

За всички възрасти
Карибско море

В миналото Антигуа (Antigua) бил известен със захарните си плантации. Днес, той е известен с прекрасните си бели пясъчни плажове. Местните се хвалят, че пясъка на Антугуа има различен цвят всеки ден от годината. Разбира се, това е малко преувеличено. По крайбрежието има и невероятни коралови рифове.

Това е мястото, където ще изживеете идилична почивка, точно такава, каквато очаквате от Карибите. Антигуа е скъп остров, който си заслужава да посетите поне веднъж в живота си. Когато отворите вратата на който и да е хотел пред вас ще се открие гледка към океана или към пясъчен плаж. Там няма много забележителности. Изключение е, ако вашите деца харесват корабостроителници. Тогава ще се забавляват доста. Има такава на юг от столицата Сейнт Джон.

Национален парк Йосемит

За деца над 8 години
Йосемит, Калифорния, САЩ

Повечето от посетителите на националния парк Йосемит (Yosemite), дори не осъзнават, че парка е нещо повече от долината Йосемит, където всички паркират колите си, за да се взират в гранитните стени на ледника и водопадите, спускащи се оттам.  Карайте покрай невероятното стръмно скално лице, наречено Ел Капитан. Отидете до водопада Бридалвейл и малките водопади на Йосемит.

Западната част на пътя Тиога е отворен само през лятото и есента. Приспособената област на поляните Туолумне е доста по-спокойна от претъпканата с туристи долина Йосемит. Там има и гора от секвои, където можете да се наслаждавате на гигантските дървета, необезпокоявани от никого.

Планината Бен Невис

За деца над 10 години
Близо до Форт Уилям, Шотландия

По средата на планинската част на Шотландия се намира планината Бен Невис (Ben Nevis), разположена на 1 342 м надморска височина. Дори и да сте изкачвали по-високи върхове не подценявайте Бен Невис. Има 16 км изкачване, което ще ви отнеме около 8 часа, и то ако се движите по най-популярните пътища. Последните 300 м са наистина стръмен терен, но тъй като сте стигнали толкова далеч ще се изкушите да изкачите и последните метри. Ако искате нещо по-сериозно, но за сметка на това доста по-живописно, изкачете Глен Невис. Там ще минете през реки, водопади и поляни.

Преди да се отправите натам посетете туристическия офис на Форт Уилям, намиращ се на 6 км от планината. Там ще намерите карти и ще набележите началните точки на похода си.

Към всичко това добавете и променливото шотландско време. Облечете се добре и задължително си вземете непромокаемо яке. Средните температури за месеца на Бен Невис падат под нулата. Има сняг почти през цялата година, дори и през най-горещите летни месеци – юли и август.

Пустинята Сахара

За деца над 6 год.
Ксар Гилан

Над 4,5 млн. европейци посещават всяка година Тунис. Излагат своите тела на слънцето по плажовете на Джерба. Тук ще намерите едни от най-добрите плажове в света. Малка част от тези туристи обаче се сещат да пътуват из пустинните пейзажи на Сахара (Sahara Desert). Те наистина изпускат много от очарованието на тази част на света.

На 3 часа и половина от Джерба се намира оазиса Ксар Гилан. Хубаво е да наемете шофьор, за да не се изгубите по измамните пустинни пътища. Децата ще бъдат завладяни от гледката, която се разкрива пред тях. Там ще намерите още и традиционните берберски структури от кал и камъни. В миналото хората ги използвали като обществени  хамбари.

Като бонус на пустинята, можете да отседнете в  луксозни палатки с климатик и собствена баня. Опитайте се да носите и тюрбани, за да предпазите себе си и децата от силното пустинно слънце.

Град Сантяго де Компостела

За деца над 4 години
Испания

Всички пътища на Испания водят към северозападния град Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela ), където последователите на католицизма се редели на опашка, за да зърнат гробницата на Св. Джеймс, надявайки се да си спечелят място в Рая. Пътят на поклонниците започва от Париж, минава през Пиренеите и по брега на Испания се стига до градчето. Наистина впечатляващо разстояние, дори и за кола. Можете да минете само последната част от този път – от Памплона през Леон до Сантяго де Компостела. Представете си радостта на изтощените поклонници, когато застанат пред величествената римска катедрала.

Останките на Св. Джеймс (светеца на Сантяго, Испания) се намират в сребърна урна в криптата на катедралата. Трудно е да се повярва, но те липсвали повече от 300 години. Когато през XVI век сър Франсис Дрейк напада бреговете на Испания, отците на църквата скриват останките на светеца. Те са намерени отново през 1879 г. За да се потвърди автентичността им част от черепа на Св. Джеймс се донася от Италия.

Повече информация за Катедралата на Сантяго де Компостела можете да намерите тук .

Ватикана

За деца над 6 години
Рим, Италия

Без значение дали сте католик или не трябва да посетите Ватикана (The Vatican) – втората най-малка суверенна държава в света. Там има повече изкуство, което децата едва ли ще оценят, но все пак им обяснете и насочете вниманието им към творбите на великия художник Микеланджело.

Можете да влезете във Ватикана през площада на катедрала Св. Петър – мястото, където Папата се появява на балкон всяка неделя, за да благослови тълпата.

Имайте предвид, че в базиликата не можете да влезете с всякакви дрехи. Не трябва да носите къси панталони или поли и не бива да имате голи рамене или ръце.

След гробницата на Св. Петър се наредете на опашка, за да се изкачите до купола на катедралата. Можете да изкачите всичките 491 стъпала или да ползвате асансьор и да изкачите оставащите 320 стъпала. От покрива ще откриете изключителни гледки към покривите на Рим и към градините на Ватикана.

След това посетете музеите на Ватикана. Те са толкова големи, че се организират 4 отделни обиколки, които завършват на Сикстинската капела.

Повече информация за Ватикана можете да намерите тук .

Истанбул

За всички възрасти
Истанбул, Турция

Истанбул (Istanbul) е град, разположен на два континента – Азия и Европа. Неговото религиозно наследство е по равно от християнството и исляма. Децата не винаги могат да разберат религията, но поне ще запомнят изящните мозайки и куполи.

Шедьовърът е Света София, която почти 1000 години е най-голямата християнска църква в света. Построена през 537 г. от император Юстиниан, тя се превръща в символ на византийската власт. Историята й е бурна.

Тази византийска църква ще ви плени с покриващата я 4 акра мозайка. Блестящото предверие, или вестибюла, е само прелюдия пред това, което ви очаква. Основният купол има 14 прозореца, които са със златна мозайка. Обърнете внимание на децата, че според ислямските традиции, много от мозайките съдържат калиграфия или абстрактни мотиви. Отидете в южната галерия, за да откриете стари картинни мозайки.

Прочети още: Увеселителни паркове и други места, на които да заведете децата си

Виж актуалните оферти за пътуване до Мачу Пикчу!

Виж още:

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Шотландия

Екскурзия в Египет

>
20 октомври 2019 г.

Тагове

амфитеатри

езера

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти