Ще пътувате в Бразилия? Ваксинирайте се за жълта треска.

Световната здравна организация препоръчва тези, които планират пътуване до бразилските щати Рио де Жанейро, Сао Пауло или Минас Жерайс, да се ваксинират срещу жълта треска. Ваксинацията не е задължителна, но десетките случаи на болестта, регистрирани през дъждовния сезон в южното полукълбо, са причината за новите мерки.

В отговор на увеличения брой случаи на болестта бразилските власти проведоха масова имунизационна кампания, по време на която милиони бразилци бяха ваксинирани в засегантите щати през месец февруари.

Ситуацията не изисква да отменяте пътуването си, ако сте взели мерки относно ваксината. Не подценявайте риска – жълтата треска се пренася от комарите и може да доведе и до смърт при неимунизираните хора. Препоръчва се да носите дълги ръкави и крачоли, да ползвате репеленти и да се уверявате, че стаите, в които спите, имат мрежи. Не си мислите, че ако сте в градските зони, няма опасност – именно там са регистритрани по-голямата част от случаите на заразяване.

Ако вече сте се ваксинирали срещу жълта треска, няма нужда да го правите отново, имунитетът е доживотен. Ваксинацията трябва да се направи не по-рано от 10 дни преди началото на пътуването, а най-добре 30 дни.

Симптоми на жълтата треска: треска, болка в мускулите и гадене. Някои пациенти получават и жълтеникава пигментация по кожата, от която болестта носи името си.

Дата: 13 март 2018 г.
4/5, 2189 гласа
Забележителности около Рио де Жанейро