Начало / Статии / Статии - Бразилия

Ще пътувате в Бразилия? Ваксинирайте се за жълта треска.

Автор

/

Световната здравна организация препоръчва тези, които планират пътуване до бразилските щати Рио де Жанейро, Сао Пауло или Минас Жерайс, да се ваксинират срещу жълта треска. Ваксинацията не е задължителна, но десетките случаи на болестта, регистрирани през дъждовния сезон в южното полукълбо, са причината за новите мерки.

В отговор на увеличения брой случаи на болестта бразилските власти проведоха масова имунизационна кампания, по време на която милиони бразилци бяха ваксинирани в засегантите щати през месец февруари.

Ситуацията не изисква да отменяте пътуването си, ако сте взели мерки относно ваксината. Не подценявайте риска – жълтата треска се пренася от комарите и може да доведе и до смърт при неимунизираните хора. Препоръчва се да носите дълги ръкави и крачоли, да ползвате репеленти и да се уверявате, че стаите, в които спите, имат мрежи. Не си мислите, че ако сте в градските зони, няма опасност – именно там са регистритрани по-голямата част от случаите на заразяване.

Ако вече сте се ваксинирали срещу жълта треска, няма нужда да го правите отново, имунитетът е доживотен. Ваксинацията трябва да се направи не по-рано от 10 дни преди началото на пътуването, а най-добре 30 дни.

Симптоми на жълтата треска: треска, болка в мускулите и гадене. Някои пациенти получават и жълтеникава пигментация по кожата, от която болестта носи името си.

>
13 март 2018 г.

Тагове

любопитно

жълта треска

Забележителности наоколо

Избрани оферти