Начало / Статии / Статии - Бразилия

Стадион Маракана: как да видите бразилската легенда

Автор

/

Всички туристи, които идват в Рио де Жанейро имат списък с местата, които искат да видят - статуята на Христос Спасител, хълма Захарната глава, плажа Копакабана или Ипанема. Но за футболните фенове няма нищо по-важно от посещение на един от най-прочутите стадиони на света.

Стадион “Марака” е не просто легенда в света на футбола, но и истински храм за обсебените от футбола бразилци.

Тук всеки двубой е зрелище. Според официалната статистика стадионът е приемал над 100 000 зрители 284 пъти в историята си.

Кратка история на стадиона “Маракана”

Снимка: iStock by Getty Images

Легендарният стадион е открит през 1950 г., когато Бразилия е домакин на Световното първенство по футбол. Новото съоръжение не носи късмет на домакините и в най-решителния мач те са победени с 2:1 от отбора на Уругвай.

Мачът с най-много регистрирани запалянковци по трибуните се играе през 1950 г. и е гледан на живо от 173 000 души (по неофициални данни броят им е надхвърлял 200 000)! По времето на откриването си той е бил най-големият в света, а днес е вторият по големина в Южна Америка.

Когато става ясно, че Бразилия ще е домакин на Световното по футбол през 2014 г., се подразбира, че финалът ще е на “Маракана”. За целта стадионът е реновиран и на него се играят седем мача по време на първенството, включително финала Германия - Аржентина (1:0).

На стадиона се провеждат и грандиозни концерти, сред които на Backstreet Boys, Coldplay, Франк Синатра, Мадона, Тина Търнър, Принс, Ролинг Стоунс и много други.

През март 2021 г. местните власти гласуват името на стадиона да бъде сменено на стадион “Едсон Аранчис до Насименто - Рей Пеле”, като първата част (Едсон Аранчис до Насименто) е рожденото име на бразилската футболна легенда Пеле, а “Рей” означава “Кралят”.

Как да видите стадиона “Маракана”

Снимка: iStock by Getty Images

Най-добрият начин да видите стадиона е по време на футболен мач - стига да успеете да се сдобиете с билети и да имате смелостта да се смесите с бразилската публика, която е известна с несравнимите си енергия и страст.

По времето, когато няма мачове или тренировки, стадионът е достъпен за посещение от фенове. По време на обиколката си ще видите специална стая, посветена на бразилските футболни легенди като Пеле, и ще можете да се насладите на сюрреалистично преживяване веднъж в живота - да минете през тунела и да излезете на терена.

Туровете се провеждат всеки ден между 9 и 16:30 часа, като трябва да проверите какви са актуалните мерки, свързани с коронавируса. За информация вижте официалния сайт на стадиона тук.

Как да стигнете до стадиона “Маракана” в Рио де Жанейро

Стадион “Маракана” се намира в едноименния квартал, който пък носи името на река Маракана, която в настоящето е превърната в канал. Има едноименна станция на метрото в близост.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Бразилия!

>
02 октомври 2023 г.

Тагове

любопитно

стадиони

Забележителности наоколо

Избрани оферти