Начало / Статии / Статии - Бразилия

Национален парк Ленсоис Мараненсес в Бразилия - чудеса от пясък и вода

Автор

/

Планетата Земя е пълна с изумителни места, за които цял живот няма да ни стигне да видим. И за колкото повече от тях научаваме, толкова повече ни се пътува до всички краища на планетата.

След следващите снимки няма как да не ви се допътува до далечна Бразилия, при това не само заради карнавала и плажовете.

Снимка: iStock by Getty Images

Погледнат от въздуха, този удивителен пейзаж наподобява снегонавявания, но е малко по-близо до пустиня. В действителност това са пясъчни дюни, накъдрени от вятъра през последните хилядолетия. По време на дъждовния сезон ниските части между дюните се пълнят в прясна вода, като се оформят малки лагуни. Водата не може да попие в земята, тъй като под пясъка има твърда скала. Гледката на белите пясъци, кристалната синьо-зеленикава вода и яркосиньото небе е като излязла от четката на художник.

Снимка: iStock by Getty Images

Дюните са част от Национален парк Ленсоис Мараненсес, който се намира в бразилския щат Мараняо. Паркът включва 70 км по крайбрежието на Атлантическия океан, набраздена с омагьосващите дюни.

Най-много дъжд пада в района от януари до май, когато е най-голяма вероятността посетителите да видят сладководните минилагуни. Понякога водата е толкова много, че лагуните се свързват една с друга, както и с течащите в района реки. Това означава, че из тях плуват риби, включително рибата-вълк, която през сухия сезон се заравя в пясъка и изпада в хибернация, докато не дойде следващият дъждовен сезон.

Снимка: iStock by Getty Images

Национален парк Ленсоис Мараненсес е популярно сред бразилците и чужденците в Бразилия. Около 60 000 души годишно посещават района, като възможностите за приключения тук са многобройни - наблюдение на звезди, плаване с каяци и лодки, къмпингуване, преходи с колела и коне.

Паркът се появява като планетата Вормир във филмите “Отмъстителите: Война без край” и “Отмъстителите: Краят”.

Вижте оферти за екскурзия до Бразилия!

>
15 април 2021 г.

Тагове

любопитно

национални паркове

забелеежителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти