Начало / Статии / Статии - Бразилия

Захарната глава - сладката панорама към Рио де Жанейро

Автор

/

Рио де Жанейро е шумен, цветен и невероятно жив град, но никое посещение не е пълно, ако не го видите отвисоко от двете му световноизвестни панорамни точки - хълма със статуята на Христос Спасител и хълма Захарната глава.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Пътуването с лифта, който ви отвежда до върха на Захарната глава трае едва три минути, но това ще са едни от най-паметните три минути в живота ви. Гледката на приближаващия се хълм и все по-широката панорама към залива и съседните възвишения не могат да се опишат с думи, нито камерата ви може да запечата цялата величественост на мястото, което ще видите през прозорците на кабината.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

След като слезете от лифта, идва ред на нови възклицания и славословия, защото гледките от върха на Захарната глава към огромния Рио де Жанейро, пристанището и залива Гуанабара не могат да се поберат в никое “уау”, изтръгнало се от гърдите ви.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Хълмът Захарната глава е висок едва 396 м и на пръв поглед не звучи като нещо твърде внушително. Невероятното усещане идва от факта, че монолитът се издига направо от морското ниво, както и от необичайната му форма, на която дължи името си.

До края на 19-и век захарта се транспортирала не насипно или на бучки, а под формата на така наречената “захарна глава” - висок конус, заоблен на върха, който впоследствие се натрошавал със специални клещи. Прочутият хълм в Рио де Жанейро изглежда точно като тези едновремешни захарни глави и макар днес малцина да знаят какво е “захарна глава”, името си остава и е включено в списъците с мечтани дестинации на хиляди туристи по света.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Желанието на хората да гледат Рио де Жанейро отвисоко не е от вчера. Първият лифт към върха на Захарната глава е изграден през далечната 1912 г. и по онова време е бил един от първите по рода си в целия свят. Тогавашните дървени кабинки били в употреба повече от 60 години, преди да бъдат заменени с по-модерни стъклени през 70-те години на миналия век, а след това и от съвременните, които се ползват и днес, през 2009 г.

На върха на Захарната глава можете да прекарате часове. Има кафенета, магазини за сувенири и пейки за уморените посетители, а за тези, които не искат да ползват лифта - хеликоптерна площадка. В далечината често можете да видите катерачи - Захарната глава заедно със съседните хълмове Моро да Урка и Моро да Бабилониа са едно от най-популярните градски места за скално катерене в света, по които има изградени близо 300 катерачни маршрута.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Полезна информация: Лифтът тръгва на всеки 20 минути или когато кабината се напълни с пътници. Планирайте посещението си в късния следобед, за да се насладите на невероятните гледки към Рио де Жанейро по залез.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Рио де Жанейро!

05 март 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти