Начало / Статии / Статии - Бразилия

Захарната глава - сладката панорама към Рио де Жанейро

Автор

/

Рио де Жанейро е шумен, цветен и невероятно жив град, но никое посещение не е пълно, ако не го видите отвисоко от двете му световноизвестни панорамни точки - хълма със статуята на Христос Спасител и хълма Захарната глава.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Пътуването с лифта, който ви отвежда до върха на Захарната глава трае едва три минути, но това ще са едни от най-паметните три минути в живота ви. Гледката на приближаващия се хълм и все по-широката панорама към залива и съседните възвишения не могат да се опишат с думи, нито камерата ви може да запечата цялата величественост на мястото, което ще видите през прозорците на кабината.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

След като слезете от лифта, идва ред на нови възклицания и славословия, защото гледките от върха на Захарната глава към огромния Рио де Жанейро, пристанището и залива Гуанабара не могат да се поберат в никое “уау”, изтръгнало се от гърдите ви.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Хълмът Захарната глава е висок едва 396 м и на пръв поглед не звучи като нещо твърде внушително. Невероятното усещане идва от факта, че монолитът се издига направо от морското ниво, както и от необичайната му форма, на която дължи името си.

До края на 19-и век захарта се транспортирала не насипно или на бучки, а под формата на така наречената “захарна глава” - висок конус, заоблен на върха, който впоследствие се натрошавал със специални клещи. Прочутият хълм в Рио де Жанейро изглежда точно като тези едновремешни захарни глави и макар днес малцина да знаят какво е “захарна глава”, името си остава и е включено в списъците с мечтани дестинации на хиляди туристи по света.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Желанието на хората да гледат Рио де Жанейро отвисоко не е от вчера. Първият лифт към върха на Захарната глава е изграден през далечната 1912 г. и по онова време е бил един от първите по рода си в целия свят. Тогавашните дървени кабинки били в употреба повече от 60 години, преди да бъдат заменени с по-модерни стъклени през 70-те години на миналия век, а след това и от съвременните, които се ползват и днес, през 2009 г.

На върха на Захарната глава можете да прекарате часове. Има кафенета, магазини за сувенири и пейки за уморените посетители, а за тези, които не искат да ползват лифта - хеликоптерна площадка. В далечината често можете да видите катерачи - Захарната глава заедно със съседните хълмове Моро да Урка и Моро да Бабилониа са едно от най-популярните градски места за скално катерене в света, по които има изградени близо 300 катерачни маршрута.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam

Полезна информация: Лифтът тръгва на всеки 20 минути или когато кабината се напълни с пътници. Планирайте посещението си в късния следобед, за да се насладите на невероятните гледки към Рио де Жанейро по залез.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Рио де Жанейро!

>
12 октомври 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти