Начало / Статии / Статии - Бразилия

Статуята Христос Спасител в Рио де Жанейро - едно от Новите 7 чудеса на света

Автор

/

Представихте ли си вече Бразилия? Еуфория от цветове, жега и щастливи хора. Желанието за фиеста и разточителства ви обгърна? Да, Рио де Жанейро предлага всичко това - от спонтанни улични веселби с шест милиона жители до жарки нощи в усамотението на дългите плажове.

Рио де Жанейро е истинско празненство за сетивата. Впечатляваща местна храна, безкрайна дъга от разноцветни сгради и простичкото усещане за щастие, което носят жителите на града. А, кое е най-впечатляващото в целия град?

ДА! Точно така!

Статуя в небесата

Статуята на Христос Спасител, която се издига на висок хълм в града. Неслучайно казваме “в града”, защото някогашното гористо подножие на хълма, днес е дом за много бразилци от постоянно разрастващите квартали на Рио. (Интересен факт е, че при мъгла, статуята сякаш се издига над пелената на небесните облаци).

Това е добре дошло за туристите, защото градски транспорт свързва почти всички квартали с подножието на хълма. А едно от най-новите подобрения на инфраструктурата е добавянето на панорамни асансьори и ескалатори за трудно подвижни хора. Та 220-те стъпала до върха вече са постижими от всички!

Качването до статуята можете да направите и с влак, тръгващ на всеки 20 минути от Гара Корковадо. Билетите ви ще ви дадат достъп до опашката за качване. Съветваме ви да отидете по-рано сутринта, защото горещината през лятото в Бразилия е наистина силна като имате предвид, че лятото в Бразилия е по времето на нашата зима.

Статуята е висока 40 метра, 10 от които са пиедестал. Историята на статуята датира още от 16-и век, когато португалски завоеватели кръстили хълма Христос Спасител като препратка към божествеността на мястото.

Проектът за построяване на монумента става повод за спорове между светската власт и тази на църквата. И все пак духовенството успява да събуди интереса на гражданите с идеята да създат символ на християнската вяра, който да обедини вярващите. И така проектът започва през 1922 година и девет по-късно (през 1931 година) е завършен в целия си блясък.

Какво още?

Достъпът до статуята Христос Спасител е много улеснен и затова милиони хора от цял свят се стичат за поклонение. Препоръчваме ви да си отделите половин, а най-добре цял ден за нея, защото групите туристи могат да ви забавят, а и все пак ще ви трябва време да се наситите на цялата масивност на това произведение на изкуството. А от 2007 година е и едно от Новите седем чудеса на света.

Друга особеност е светлият цвят на статуята. Заради атмосферните условия (по-сурови на такава височина), статуята Христос Спасител трябва да бъде реставрирана често. Последно това се случило през 2010 година преди Рио де Жанейро да посрещне спортисти  и гости на Олимпийските игри.

Християнски параклис се намира в подножието на монумента. След като го посетите и огледаде хубаво статуята, се завъртете и погледнете истински спиращата дъха гледка към Рио де Жанейро. Направете кръг около статуята и вижте 360-градусовата гледка не само към града, а и към планините и морето наоколо. Няма да ви се тръгва от там, сигурни сме!

Вижте всички оферти за пътуване в Рио де Жанейро!

>
02 август 2018 г.

Тагове

религиозен туризъм

статуи

християнтво

Забележителности наоколо

Избрани оферти