Начало / Статии / Статии - Бразилия

Родизио и фейжоада в Рио - кулинарно излишество

Автор

/

Кариоките се хранят тъй, както се обличат и веселят – със завидна невъздържаност, калориите да вървят по дяволите. Именно националната любов към излишествата е превърнала родизиото и фейжоадата в основни ястия от традиционната национална кухня.

Кариоките се отнасят с особена страст към техните подобни на стекхауси чураскария, а „Мариус“, от години най-доброто място в града за родизио, е един всичко-което-можете-да-изядете месояден фестивал, в който сочното месо на скара е основната примамка. Родизио, „или „въртене“, обозначава не приготвянето на месото, а начина на сервиране: един взвод сервитьори, носещи дълги шишове с цвърчащо, печено на скара месо, обикалят в търсене на празни чинии, върху които да отрежат парче говеждо, пилешко, агнешко и свинско. (Не бързайте: филето миньон изглежда идва винаги последно.) Чураскарияс не са място за защитници на правата на животните или за вегетарианци, макар че в дългото меню на „Мариус“ за гарнитури има прекрасни кръгчета лук, пържени картофи и десетки салати.

Удивително е да наблюдаваш младите и гладните, които пълнят тази обичана институция на лакомията, сякаш не ги е грижа, че Ипанема ги чака. Може би те спират да ядат двайсет и четири часа предварително, тъй като намират място, за да поръчат огромни кристални бокали с превъзходните десерти на „Мариус“. Родизио е забавен начин да прекарате петъчната вечер с всички приятели, но голямото национално угощаване с фейжоада е най-добре да се яде с вашето шумно семейство в дома на вашата бразилска баба, която е прекарала цялата съботна сутрин в неговото приготвяне.

За тези, които трябва да прибягнат до надеждни алтернативи, елегантният „Петрониус“ в хотел „Цезар Парк“ в Ипанема, отдавна е смятан за най-доброто място в Рио. Той предлага възхитително разширение на това народно ястие, основана на черен боб и традиционно резервирано за съботния обяд – вероятно така човек би могъл да проспи цялата неделя. То не е леко (нито особено атрактивно); големият бразилски поет Винисиус де Мораис казва, че фейжоадата не е завършена, ако пред вратата не чака линейка.

Повече събитие, отколкото ястие, фейжоадата е забавно ястие, сервирано в огромни черни гърнета, съдържащи сушено месо, бекон, осолено свинско, ребра и различни видове наденички. Всичко това е съпроводено от бял ориз, фарова (брашно от маниока), къдраво зеле и портокали. Хотел-ресторанти като „Петрониус“ обикновено задържат някои части от прасето (уши, опашки и крачка), освен ако някой специално не ги поръча.

Къде: Рио де Жанейро, Бразилия
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване в Рио де Жанейро!

Виж още:

Екскурзия в Буенос Айрес

Екскурзия в Боливия

Екскурзия в Куба

>
25 ноември 2011 г.

Тагове

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти