Начало / Статии / Статии - Бразилия

Вирус Зика - къде го има, симптоми и полезна информация

Автор

/

Къде по света е разпространен вирусът Зика и защо е толкова опасен за бременните жени?

Макар да е регистриран преди десетилетия, за вируса Зика се заговори през 2015 г., когато само в Бразилия над 1 милион души бяха заразени.

За често пътуващите е важно да са информирани за вируса и опасностите от него, особено за бременните жени.

Комарът Aedes aegypti, пренасящ вируса Зика

Кои хора трябва да внимават при пътуване до дестинации със Зика?

Пренасяният от комари вирус рядко води до усложнения при здравите възрастни хора, но крие огромен риск за бременните жени и техния плод. Ако бременна жена е заразена с вируса, има опасност бебето да се роди с микроцефалия (малка глава и недоразвит мозък), което води до изоставане в тяхното физическо и умствено развитие. Препоръчва се, ако жена е била заразена със Зика, да изчака поне две години преди да забременее.

При възрастните и по-големите деца е открита връзка между Зика и болести като миелит, невропатия и синдрома на Гален-Баре.

В кои държави е разпространен вирусът Зика?

Вирусът е разпространен почти повсеместно. Към момента вирусът Зика засяга държави в Южна и Северна Америка, Азия, Африка и Европа. Държавите, където разпространението на Зика е голямо, се променят, затова проверявайте непосредствено преди пътуване. Актуална информация за зоните със Зика можете да намерите тук.

Какви са симптомите на вируса Зика?

Характерно за вируса е, че може да премине без никакви симптоми и това се случва в около 80% от случаите. Когато се проявят симптоми, те обикновено са треска, обриви по кожата, конюнктивит, болки в мускулите, главоболие. Много рядко се налага да се влезе в болница заради Зика, обикновено домашно лечение и почивка са напълно достатъчни.

Ако бременна жена е пътувала в страна със Зика и е била ухапана от комари, трябва задължително да сподели това на наблюдаващите бременността й лекари, за да се проследи внимателно развитието на плода.

Как да се предпазите от Зика?

За вируса Зика няма ваксина, нито специфично лечение, затова единственият начин да се предпазите е да не допускате да бъдете ухапани от комари, които го пренасят. За тази цел:

  •     винаги се уверявайте, че на прозорците на помещението, в което спите, има мрежи, по които няма дупки и цепнатини
  •     когато излизате навън, се пръскайте с препарат срещу комари. Имайте предвид, че комарите в различните части на света са различни и затова е най-добре да си купувате репелент от мястото, на което се намирате, а не да си носите от вкъщи.
  •     носете дълги ръкави и крачоли
  •     избягвайте сенчести места през деня, където се крият комарите
  •     избягвайте турове в джунгли, диви гори и други места далеч от цивилизацията
  •     информирайте се непосредствено преди всяко пътуване за актуалната обстановка в страната и района, където отивате.
>
12 февруари 2019 г.

Тагове

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти