Начало / Статии / Статии - Бразилия

Новогодишните партита и празненства по света

Автор

/

Нова година в Южна Америка

В Бразилия, Еквадор, Боливия и Венецуела се счита за късмет, ако в новодогишната нощ носиш специално бельо. В градове като Сао Пауло и Ла Паз търговците на бельо обагрят витрините си с цветно бельо. Най – предпочитаните цветове за този празник са червеното, който ще донесе любов на собственика си, и жълтото – ще донесе пари.                                                                 

Нова година в Испания

В Испания в полунощ в новогодишната вечер традиция е да се изядат бързо 12 зрънца грозде – на всеки удар на часовника се яде по едно. Зрънцата символизират добър късмет за всеки месец от годината. В Мадрид, Барселона и други испански градове пируващите се събират на някой голям площад за да ядат грозде заедно и да си предават бутилка кава. Вижте оферти за Нова година в Испания.

Нова година в Панама

В Панама традициите повеляват да се изгарят кукли на известни личности на открито. Куклите могат да бъдат телевизионни герои  - „Грозната Бети“  например, политически фигури – Фидел Кастро или други популярни хора като първия златен медалист на Олимпийските игри от Панама – Ървинг Саладин. Куклите символизират отиващата си година, като се изгарят се прогонват злите сили, и се поставя чисто начало на новата година.

Нова година в Шотландия

В Шотландия в новогодишната вечер е важен принципа на първия човек влязъл в дома. Той трябва да носи подарък за късмет (обикновено се подарява уиски). Шотландците имат също традиции да се палят огньове на открито. В малкото село Стоунхевън местните хора палят нещо като факли и ги въртят над главите си. Огънят символизира слънцето, и с този ритуал се пречиства новата година.

Нова година във Филипините

Във Филипините се натрупват големи купове кръгли плодове на празничната трапеза. Смята се, че символизират монети и ще донесат много успехи и благополучие през новата година. Някои семейства ядат по 12 плода или по 12 зрънца грозде, подобно на Испанските традиции.  Хубаво е да се носят и дрехи на точки.

Нова година в Япония

Настъпването на новата година в Япония от 1951г. е популярна с телевизионното шоу, излъчвано и гледано не само в страната, но и в други части на света. Наречено е „Kohaku Uta Gassen“ и означава битката на бялата и червената песен. Шоуто включва два отбора от местни (и не само) музикални звезди, които да се съревновават в драматични индивидуални изпълнения. Съдиите и хората зад екраните гласуват кой да спечели - белия (съставен от мъже) отбор или за червения (съставен от жени) отбор.

Нова година в Дания

Дания има малко по – различен начин за встъпването в новата година. Всички датчани се качват на столове и когато удари 12 часа скачат от тях. Скоквайки в месец януари, те прогонват злите духове и приветстват добрия късмет.

Нова година в Естония

В миналото в Естония според традициите мъжете е трябвало да ядат по седем пъти в първия ден от годината. Така мъжете ставали седем пъти по – силни за идните 12 месеца. В днешни дни, освен храната се е увеличило и количеството на изпития алкохол.

Нова година във Финландия

Във Финландия е дългогодишна традиция да се предсказва идната година, чрез гадаене по фигури, образувани чрез пускане на стопен калай в купа с вода. Ако калаената фигурка е сърце – следващата година ще има сватба, ако е кораб – вещае пътувания, а пък ако е прасенце – то годината ще бъде плодородна и обилна. 

Нова година в Баларус

Традициите в Беларус около празнуването на новогодишната вечер са свързани с неомъжени дами, и с предсказването на това кога ще се сгодят. Един от начините е да се направи купчина от царевица, а неомъжените жени да се наредят на определено разстояние от нея. Всяка от тях трябва да държи по един петел. Целта е всички петли да бъдат пуснати по едно и също време, и чиито петел стигне пръв до царевицата – тази жена ще се омъжи първа. Друга традиция е една омъжена жена да скрие различни предмети в двора на къщата си, и да събере своите неомъжени приятелки за да ги намерят. Жената, която намери звънче например, ще се има красив съпруг, а онази, която намери комат хляб, ще се сдобие с богаташ.

>
05 октомври 2019 г.

Тагове

нова година

Забележителности наоколо

Избрани оферти