Начало / Статии / Статии - Бразилия

Карнавалът в Рио де Жанейро - най-пищната веселба в света

Автор

/

Каже ли се „карнавал“ и светът мисли за Рио де Жанейро. Всяка година целият град се превръща в сцена, върху която се разиграва едно от най-големите безплатно-за-всички представления на уличния театър и въплъщаващо жизнерадостния бразилски дух.

"Карневал", както се произнася на португалски, постоянно е бил създаван и пре-създаван, сексуално натоварван и подклаждан от творческа страст и, до известна степен, от все по-увеличаващата се комерсиална потребност от забавляване на дошлите откъде ли не туристи.

Има три различни начина да го изживеете, не всички от които са скъпи или изискват предварително планиране. Основните събития са големите паради на осемнайсетте пищно костюмирани самба „школи“ (всъщност отбори) и техните платформи в неделя и понеделник преди Пепеляна сряда.

Предаваните по телевизията паради започват в 18 ч. и продължават до зазоряване, изпълвайки „Самбодромо“ (със 70 000 места) с музика, страст и разюздано безумие, докато самба отборите се състезават кой да бъде шампион тази година.

Определени места са резервирани за чуждестранни туристи. По други места самба балове на закрито (често със смокинг или вечерен официален костюм, съответно вечерни рокли под коляното) се провеждат в елитарни клубове и хотели, като най-луксозният от тях е хотел „Копакабана“.

Но може би най-автентичното преживяване от всички е да се присъединиш към непрестанно влачещите се оркестри, които криволичат из крайплажните квартали на Копакабана, Ипанема и Леблон. Те бродят шумно, докато не остане публика – само за да се появят по-късно на някой друг ъгъл.

Кога: обикновено през февруари. Започва в седмиците преди първия ден на великите пости, достигайки връхната си точка в четвъртък-вторник преди Пепеляна сряда.

Виж актуалните оферти за Рио де Жанейро!

Виж още:

Екскурзия в Аржентина

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

Почивка на Карибите

>
11 януари 2021 г.

Тагове

екзотика

карнавали

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти