Начало / Статии / Статии - Франция

Лурд - главното светилище на Европа

Автор

/

Всяка година милиони набожни и благочестиви хора се тълпят в този планински град на мястото, където през 1858 г. една местна девойка, на име Бернадет, имала осемнайсет видения на Дева Мария в крайречна пещера. Най-посещаваният град във Франция след Париж, Лурд някак е успял да се приспособи към тълпите и все още излъчва определено спокойствие и доброжелателна светост, която разоръжава и най- скептичните.

Лурд, Южни Пиренеи, Франция

Въпреки изградените квартали с прилични на пансиони хотели и безвкусните сергии със сувенири, продаващи деви и други подобни, Лурд и легионите поклонници, които той привлича, все още може да бъде вълнуващо – понякога изваждащо от равновесие – преживяване.

Повече от 140 страни (много от които, като Япония и Саудитска Арабия, не са известни с християнско население) са представени от хора, идващи главно заради водата, която според тях има чудотворни лечебни сили. По време на посещенията на Дева Мария (която никой друг освен Бернадет не е виждал) един извор избликнал в пещерата и оттогава не е пресъхнал.

От около 2500 „необясними изцеления“ църквата официално е признала шейсет и пет чудеса от смъртта на Бернадет през 1879 г. (канонизирана като светица през 1933 г.); около трийсет такива изцеления се случват всяка година.

Къде: 800 км югозападно от Париж, Южни Пиренеи, Франция
Най-добро време: Великден-началото на ноември

Виж най-добрите оферти за пътуване в Париж!

Виж още:

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

Екскурзия в Сен Тропе

>
10 ноември 2011 г.

Тагове

любопитно

религиозен туризъм

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти