Начало / Статии / Статии - Швеция

Грандхотел и Операкеларен - бастиони на гостоприемството за Нобелови лауреати

Автор

/

През втората седмица на декември „Грандхотел“ дава подслон на лауреатите на Нобелова награда и съпровождащите ги лица, но всеки може да се наслади на същото елитарно гостоприемство целогодишно в шведския най-добър хотел, изправен гордо край кея и в самия център на града.

„Грандхотел“ и „Операкеларен“, Стокхолм, Свеаланд, Швеция

И да не сте отседнали тук, пак трябва да поспрете в тази забележителност от 1874 г. със старовремска атмосфера, пък било то и само заради едно похапване в остъклената Гранд Веранда с изглед към пристанището (известна със своя легендарен смьоргосборд и на място приготвяни сладкиши) или за едно питие в класическия бар „Кадиер“.

„Грандхотел“ е частна собственост – факт, който изглежда подчертаван от представителната атмосфера и свещеното верую на мениджмънта, че всеки пристигнал трябва да бъде третиран като „свещен гост“.

Някои от най-взискателните небца в Европа се връщат редовно в изтънчената „Франска Матсален“ (Френска банкетна зала), чиято осветявана от свещници обстановка е чиста магия.

Великолепни нощни изгледи през водата към осветения кралски дворец съпровождат една върховна вечеря с вино от най-впечатляващата винарска изба в Швеция. Ако все още имате останала някоя крона, попитайте за стая с изглед към водата, след това направете резервация за следващото хранене в близкия „Операкеларен“.

Безочливо луксозен, разположеният вътре в Кралския оперен театър, точно срещу кралския дворец, „Операкеларен“ е един от най-прочутите шведски ресторанти, забележителност от откриването си през 1787 г. с декрет на крал Густав ІІІ (чието убийство през 1792 г. в операта по време на бал с маски вдъхновило Верди за Un Ballo in Maschera).

Оттогава той се е развил в комплекс от много ресторанти, които варират по своята официалност и цени, но главната зала в стил „Бел епок“ е примамката, наглеждана от съсобственика Стефан Катеначи, кулинарен съветник на краля и кралицата на Швеция.

Това е градското най-театрално средище за хапване вечерта сред луксозни ориенталски килими, стени и таван от резбован дъб, някога непристойни стенописи, екстравагантни кристални полилеи и обслужване, толкова безупречно излъскано, колкото сребърните съдове.

Филе от крехко месо на млад северен елен и ястия от сезонен дивеч са акцентът в шведската и международна кухня. Листата с вина е превъзходна, но имайте предвид и вдигането на тостове през дългите летни дни с „Стенборгаре“, собствената марка шнапс на ресторанта.

Къде: Стокхолм, Свеаланд, Швеция
Най-добро време: целогодишно
 

Виж актуалните оферти за пътуване в Стокхолм!

Виж още:

Екскурзия в Осло

Екскурзия в Копенхаген

Екскурзия във Финландия

>
07 февруари 2012 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти