Начало / Статии / Статии - Турция

Дворецът Топкапъ - съкровища от султаните и легенди от харема

Автор

/

За около четири века двайсет и пет султана управляват необятната Османска империя от разпрострелия се на 700 декара дворцов комплекс Топкапъ, изграден върху една издатина с изглед към Босфора. Днес много от залите и изложбите са смайващи, а легендите са толкова екзотични, че е лесно да си представим времето, когато в дворцовия комплекс са живеели 40 000 души и той си е бил сам по себе си град. Много от съкровищата на султаната отдавна са изчезнали, но експонатите, които са останали и са изложени в Съкровищницата, са достатъчно, за да подхранят вашето въображение при представянето какви други дрънкулки и джунджурии са били използвани от равните на Сюлейман Великолепни. Прочутият кинжал от Топкапъ е инкрустиран с огромни изумруди, както и тронът на Селим І, при който са използвани над 25 000 скъпоценни камъка.

Дворецът Топкапъ - Турция

Диамантът „Майсторът на лъжици“, петият по големина в света, се е появил публично за първи път в тюрбана на Мехмед І при коронацията му през 1648 г. Другият източник на очарование в двореца е харемът (означава „забранен“ на арабски). Броят на одалиските неотклонно се е увеличавал със западането на Османската империя, като достига над 800 в средата на ХІХ в., когато султан Абдул Меджид ІІ заменя Топкапъ с подобния на Версай дворец Долмабахче над Босфора, също толкова натруфен и показен, макар и във френски, а не в турски стил. Ако искате да пробвате начина на живот на пашите, отседнете в Султанския апартамент в дворец-хотела „Чираан“, който за кратко време през ХІХ в. е бил дом на султан Абдул Азис.

Величествено разположен на бреговете на Босфора, на около 2,5 км северно от Топкапъ, дворецът е педантично възстановен до неговото минало състояние на разюздана разточителност, с тучни градини, ресторанти на открити тераси и кафене на кея. Гостите, които не са заемали най-големия апартамент в Европа, трябва да се задоволят със стандартните стаи на новата сграда в съседство, които са си съвсем царски. Много таченият хотелски ресторант „Тугра“, върху тераса с изглед към Босфора, се отнася към всеки свой гост като към кралска особа, сервирайки класически османски ястия под съпровода на турски музиканти.

Къде: Топкапъ (Истнабул): Sultanahmet. Вход в края на Babuhumayun Caddesi, зад „Св. София“.
Най-добро време: пролет и есен.

>
21 октомври 2010 г.

Тагове

дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти