Начало / Статии / Статии - Турция

Дворецът Долмабахче - най-големият дворец в Турция

Автор

/

Дворецът Долмабахче е най-големият дворец в Турция (площта на основната му сграда е 45 000 кв.м) и един от най-впечатляващите със своята пищна украса, изобилие от злато и кристал.

Снимка: iStock by Getty Images 

Долмабахче е бил сградата, от която се е управлявала Османската империя от 1856 до 1922 г. (с кратко прекъсване).

Името на двореца означава „Запълнена градина“, а причината за това е, че до 17-и век тук е имало залив на Босфора, който постепенно бил запълнен с пръст и се превърнал в една от най-пищните градини в империята. Години след това на мястото е издигнат и палатът. Дворецът е поръчан от султан Абдул Меджид, като цената му се равнява на 35 тона чисто злато. Това, което султанът е искал, е дворец в стила на европейските монарси.

Дотогавашният му дом – дворецът Топкапъ, не е можел да се похвали с пищност и разкош, каквито имало в европейските кралски дворове. За да се издигне Долмабахче, бил сринат до основи съществуващият на същото място по-ранен дворец Бешикташ.

За да изпълнят султанската заръка, архитектите използвали елементи от рококо, барок и неокласика, като ги съчетали с традиционни османски детайли.

Снимка: iStock by Getty Images

Шест султана са обитавали двореца до отмяната на халифата през 1924 г. След това сградата е използвана от Мустафа Кемал Ататюрк като президентска резиденция.

Тук той пише някои от най-важните си трудове, а в една от стаите прекарва последните си дни. Тази стая е запазена така, както е изглеждала, когато Ататюрк починал – леглото, мебелите, картините. Дори стрелките на часовника са спрени на часа, в който управникът поема последния си дъх.

Богатствата, които ще видите в Долмабахче, включват прочутото Кристално стълбище, стаи на благородници, зали за приеми, скъпи килими, скулптури – истинска съкровищница. Не пропускайте и градините на двореца, както и колекцията с часовници, която се намира в павилион в двора.

В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала.

Дворецът Долмабахче се намира в квартал Бешикташ, на брега на Босфора, в европейската част на Истанбул. Посещението става само с група с екскурзовод.

Снимка: iStock by Getty Images

Полезна информация: Работното време е всеки ден без понеделник от 9 до 18 ч. Дневната квота посетители, които се допускат, е 3000. Ако всички билети са разпродадени, касата може да затвори и по-рано. Не се препоръчват посещения в последния момент. Можете да вземете и безплатен аудиогид. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.millisaraylar.gov.tr

Вижте списък с всички забележителности в Истанбул.

А тук са най-добрите екскурзии до Истанбул.

>
23 януари 2024 г.

Тагове

дворци

идеи за уикенд

кралски дворци

летен туризъм

лукс

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти