Начало / Статии / Статии - Турция

Зелената Бурса – град на паркове и градини

Автор

/

Бурса, югоизточно от Мраморно море, лежи в полите на планината Улудаъ (Мизийски Олипм, 2343м). Името на града, известен в древността като Пруса ад Хипиум, идва от основателя му – витинския цар Прусий. Градът минава последователно под римски и византийски контрол, а когато през 1326г. е превзет от Архан Гази, става първата столица на Османската империя. В него са останали много стари османски сгради.

Известен още като „Зелената Бурса“, градът е изпълнен с градини и паркове, и гледа към плодородната долина. Намира се в центъра на важен овощарски район. Бурса е прословут като производител на праскови, коприна и хавлии, и като балнеокурорт, Непременно опитайте местния искендер кебап – ястие от хляб, доматен сос,  лентички печено месо, разтопено масло и кисело мляко. Захаросаните кестени са друг местен специалитет.

Обиколката на Бурса

Обиколката на града започва от Йешил тюрбе (Зелената гробница) в източния му район. Разположен в парк и лесно разпознаваем с външната си облицовка, мавзолеят пази покритата с плочки гробница на султан Мехмед I. От другата страна на улицата джамията Йешил, построена през 1424г., демонстрира разликите между османска и селджукска естетика. Недалеч има медресе, последната значима част от комплекса, което сега е Етнографски музей. Преди да продължите, поспрете в някое от местните кафенета за чаша чай. Нагоре по хълма, в източна посока, ще минете покрай великолепно разположената джамия Емир Султан, а след разходка край множество стари къщи ще стигнете до джамията Баязид Йълдъръм (1391г.).

Сега се отправете към площад „Джумхуриет“ - местните хора го наричат Хейкел – и минете по авеню „Ататюрк“ към парка Коза. Там има много кафенета ма открито сред цветя и фонтани. В задната част на парка се намира продълговатият хан Коза (1490г.), където се развива бубарство.

От тук продължавате към покрития базар с неговите тесни улички, кервансараи и безистени. От другата страна на базара се намира една от най – старите религиозни сгради в Бурса – построената през 1339г. османска джамия Орхан Гази. Наблизо е джамията Улу в селджукски стил, с изящен мимбер от орехово дърво и панели с впечатляваща калиграфия. Шадраванът (чешма за ритуално измиване) е разположен на необичано място – в самата джамия под покрив с 20 купола.

Джамии и музеи в Бурса

Продължавайки на запад от джамията Улу, пристигате в Хисар , живописната стара част на Бурса. В парка, който гледа към долината, са мавзолеите на Осман, основател на османската империя; и на неговия син Орхан Гази, който завладял Бурса. Кафенетата в Топхане са добър избор, ако искате да починете.

От чаените градини в парка Йълдъз, в квартала Мурадие, се откриват незабравими гледки към комплекса Мурадие. В него се намират джамията на султан Мурад II (1426г.), построена в стила на джамията Йешил, както и неговата гробница. В парка са и тюрбетата на шехзадетата (принцовете) Джем и Мустафа, и двете с изящна украса от теракот.

Наблизо е Музеят на отоманската къща – реставрирано имение от XVII в., което дава представа за живота на богатите османци от епохата.

Други забележителности на Бурса са Паркът на културата, където е Археологическия музей; новият Музей на анадолските автомобили ТОФАШ; Музеят на Ататюрк на пътя за Чекирге; Градския музей.

Чекирге -  интересен квартал на Бурса

Западният квартал Чекирге е известен от римско време с горещите си минерални извори. Много от новите хотели в него имат спа центрове, но можете да опитате и традиционните хамами. Йени каплъджа (Новият извор) е построен през 1552г. от Рюстем паша, великия везир на Сюлейман Великолепни. Ески каплъджа (Старият извор) се намира на мястото на стари византийски бани. За минералната вода на хамама Каранустафа се смята, че е най – лековитата в района. В Чекирге има интересни сгради като джамията и гробницата на Мурад I, както и гробницата на религиозния поет Сюлейман Челеби. Паметникът на Карагьоз обезсмъртява този герой, чийто хумор е увековечен в турския куклен театър на сенките.

Бурса и околностите му

На 36км от Бурса се намира Улудаъ,  най – големият зимен курорт в Турция, който предлага разнообразни забавления, хотели и туристически обекти. До него лесно се стига с кола или въжена линия (телеферик). Най – доброто време за за ски и други зимни спортове е от декември до май, но Националният парк Улудаъ си струва да се усети по всяко време на годината заради фантастичните гледки и кристално чистия въздух.

Жителите на Бурса обичат да посещават рибните ресторанти и нощните клубове в Мудания, морски курорт на 25км от Бурса. Музеят на примирието също трябва да бъде видян. Само на 12км от Мудания, Зейтинбаъ (Тирилье) дава добър пример за архитектурата и градоустройството на типичното турско селище.

Заливът Гемлик, на 29км о т Бурса, има широки пясъчни плажове, от които най – посещаван е Кумла.

Виж актуалните оферти за пътуване до Бурса!

>
26 май 2010 г.

Тагове

градини

паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти