Начало / Статии / Статии - Турция

Остров Бююкада - глътка спокойствие на час от Истанбул

Автор

/

На малко повече от час с корабче от забързания център на Истанбул има едно приказно местенце, където човек може да смени обстановката, да избяга от щурия трафик и тълпите. Особено ако вече сте били няколко пъти в Града на Босфора, остров Бююкада е една приятна алтернатива.

Бююкада е най-големият от 9-те Принцови острова, намиращи се в Мраморно море. В буквален превод името му означава Големия остров, макар че територията му е едва малко над 5 квадратни километра.

Още със слизането си на Бююкада ще усетите, че има нещо по-различно. Тук няма автомобили. По улиците препускат единствено коне, впрегнати в писани карети, и колоездачи. Тук-там да се мерне и някое мотопедче, но това е максимумът от МПС-тата с двигател, които ще видите.

Островът е любимо място за разходка през уикенда на жителите на Истанбул и на туристите. През делничните дни е далеч по-спокоен.

Истината е, че дори и в най-оживените си почивни дни Бююкада не може дори да се доближи до лудницата на Истанбул.

Наемете си карета или велосипед и разгледайте красивите къщи на острова, които напомнят на тропически хасиенди със своите резбовани прозорци и цветни дървени фасади.

Хапнете прясно уловена риба в някой от крайбрежните ресторантчета с гледка към Мраморно море.

В жегата на следобеда пък се разхладете с прочутия турски сладолед (dondurma), който за разлика от познатия ви леден десерт, се точи като дъвка. Няма как да пропуснете къде се предлага - продавачите на сладолед са сред най-шумната част от населението на острова.

До Бююкада се стига с корабчета, част от градския транспорт на Истанбул. Билетът струва около 5 турски лири, а самото пътуване отнема около час и половина. Можете да се качите от пристанищата Кабаташ, Кадъкьой, Малтепе, Картал или Бостанджъ.

През зимата заради бурните ветрове и неблагоприятното време островът се оказва почти безлюден.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Истанбул!

*

Вижте още:

Почивка в Анталия

Почивка в Кушадасъ

>
08 септември 2021 г.

Тагове

велотуризъм

летен туризъм

остров

приказните острови

романтични места

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти