Начало / Статии / Статии - Турция

„Пера Палас“ - рандеву за шпиони и знаменитости

Автор

/

Поспрете за чай в този столетен хотел, изпълнен с история и носталгия. „Пера Палас“ е построен през 1892 г., предимно за да подслонява европейските гости, пристигащи в Константинопол с „Ориент експрес“ (и пренасяни до хотела със столове носилки).

Хотел в Истанбул

Неговата книга за гости се чете като фантастичен справочник „Кой кой е“, в който призракът на Мата Хари си прави компания с този на Агата Кристи, която пише голяма част от Убийство в „Ориент експрес“ в стая 411 през 30-те години на ХХ в. Турският национален герой Мустафа Кемал Ататюрк (който ще стане първият президент на страната, когато тя е обявена за република през 1923 г.), предпочита стая 101, която е оставена точно такава, каквато е била по негово време, и днес е малък музей.

Всъщност има планове целият хотел да стане музей, което обяснява защо тъй неотложният ремонт е отсрочван, докато се вземе някакво решение за бъдещето му. Гостите в началните години на хотела биха разпознали оригиналния асансьор, който изглежда като позлатен кафез, както и 6-метровите стени на фоайето от коралов мрамор.

Леко избледнелият чудесен интериор в стил ар деко го прави любим за британците и за филмовите екипи, които се опитват да уловят атмосферата, която само реалността може да излъчва. Но гостите плащат прескъпо за носталгията тук, затова мнозина отсядат другаде и се задоволяват с кафе в големия салон или питие в бара.

Къде: „Пера Палас“, Истанбул, Турция
Най-добро време: пролет и есен.

>
08 юни 2011 г.

Тагове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти