Начало / Статии / Статии - Турция

Музеят Карие - пренебрегваното съкровище на Истанбул

Автор

/

Музеят „Карие“, Истанбул, Турция

Посещението на тази малко известна джамия, превърната в музей, оставя туристите в Истанбул смаяни. Музеят Карие се разполага в помещенията на сградата, която първоначално е било Храмът на Христа Спасителя в Хора („извънградска местност“), затънтено място в западния край на Истанбул, известно още и като манастира Хора.

Сградата е била издигната за първи път през V в., след това много пъти преустройвана. Голяма част от днешното здание и великолепната вътрешна украса са завършени през 1321 г. от Теодор Метохит, велик логотет (първи министър) и водеща фигура на художествения и интелектуален ренесанс, който преобразява късна Византия.

Музеят „Карие“ (Kariye) съхранява изумителни мозайки и стенописи от ХІV в., изобразяващи библейски сцени от Адам до живота на Христос, както и някои от най-важните и големи византийски фрески в света.

Съберете си мислите след това на терасата в градината, където се предлага чай.

Много исторически османски домове наблизо оформят напомнящ за Стария Стамбул пасаж в сянката на градските стени от V в. (построени по-малко от 100 години след Константин), които са високи колкото няколкоетажна сграда, с до 6 метра дебелина на места.

Къде: Истанбул, Турция

Най-добро време: пролет и есен.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Истанбул!

Виж още:

Екскурзия в Одрин

Екскурзия в Кападокия

Екскурзия в Ефес

>
21 септември 2021 г.

Тагове

джамии

културен туризъм

любопитно

музеи

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти