Начало / Статии / Статии - Турция

Халфети - потъващият град на Турция

Автор

/

Халфети рядко влиза в маршрутите на туристите, а доскоро не се и говори особено много за него извън Турция. През последните години обаче градът на брега на река Ефрат влиза в радара на авантюристично настроените пътешественици, като се фокусира върху насладата от бавния живот и 3000-годишната си история.

Наричат го Потъващия град, защото след завършването на язовира Биреджик, голяма част от него остава под вода. Но това, което оцелява, си заслужава да се види.

Снимка: iStock by Getty Images

Особено популярно сред туристите е посещението до потопеното село Савасан, от което все още над водата стърчат минарето на джамията и покривите на няколко къщи.

Макар градът да се намира на брега на река, атмосферата му напомня по-скоро на крайбрежен град. Средиземноморският климат е идеален за отглеждане на банани, фурми и цитруси в градините около града, а от масите на заведенията виждате не разбиващите се в брега вълни, а извивките на река Ефрат.

Масивните каменни къщи не се срещат на други места в тази част на Турция. С големите си тераси и интересната си архитектура те говорят за богатството на собствениците си.

Снимка: iStock by Getty Images

Кухнята на Халфети е типично турска с оттенъци в местните вкусове. И тук ще откриете любимите си разядки, дюнери и сиропирани сладкиши. Районът е прочут и с фъстъците си.

Разходите ли се из градчето, вземете лодка, с която през язовира Биреджик ще стигнете до останките от римската крепост Румкале. Стените й се издигат на полуостров сред извисяващи се зъбери и оттук се вижда надалеч покрай бреговете на река Ефрат.

Останките, сред които се разхождате днес, са от римско време, но мястото се обитава още от епохата на палеолита. На място ще видите останки от църква, манастир, джамия, а според описанията на османския пътешественик Евлия Челеби, през 17-и век тук е имало също и турска баня, кервансарай и малък пазар отвъд крепостните стени.

Снимка: iStock by Getty Images

Друга любопитна особеност на Халфети са черните рози. На практика това са много тъмночервени рози, които растат само в тази част на света. Цъфтят в късна пролет и ранно лято и цветовете им са сравнително дребни - 6-7 см в диаметър.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте оферти за почивка или екскурзия до Турция!

>
16 май 2023 г.

Тагове

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти