Начало / Статии / Статии - Турция

Ски в Турция – по пистите на Улуда (ВИДЕО)

Автор

/

Свикнали сме да възприемаме Турция като лятна дестинация, но нашата съседка има и отлични условия за ски и зимен туризъм. В южна посока от границата ски курортът Улуда ще ви посрещне с различни по трудност писти и приемливи цени. Улуда е сред любимите зимни курорти на турците, а богатата му запазена природа е причина планината, която носи същото име, да бъде обявена за национален парк. Той е и най-старият ски курорт в страната – първите хотели са построени тук през 40-те години на миналия век.

Улуда е сред няколкото десетки планини, които в древността са носели името Олимп. Според преданията от склоновете на Улуда древногръцките богове са наблюдавали Троянската война и са се намесвали в развитието й на страната на едната или на другата страна. По-късно планината става убежище на монаси, откъдето идва и разговорното й име Кешиш Даъ (Монашеската планина).

В Улуда има условия за практикуване на ски, сноуборд, хели-ски, сноу-байкинг. Най-високият връх на планината е 2534 м. Ако зимните спортове не са вашата сила, има ледена пързалка, а близкият град Бурса е известен с лечебните си минерални води. Курортът Улуда е разделен на две зони – Първа и Втора, като Втора зона е с по-нови съоръжения и хотели от по-висока категория, тук се намират и по-трудните и дълги писти.

Улуда се на намира на 550 км от българската граница и на 40 км от големия турски град Бурса. Дотам можете да стигнете както с личен автомобил, така и със самолет или автобус. Ако идвате с кола, непременно си носете вериги, тъй като може да не бъдете допуснати на територията на парка без такива. От квартал Теферюч на Бурса тръгва лифт, който ще ви отведе до около 1600 м надморска височина. Нямате право да пренасяте ски екипировка на лифта, но можете да намете такава в самия курорт, при това на доста добри цени.

Виж актуални оферти за Турция!

>
12 февруари 2024 г.

Тагове

екстремен туризъм

зимен туризъм

идеи за уикенд

каране на ски

маршрути

семеен туризъм

сноуборд

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти